Ο ΑΙΩΝΙΟΣ ΤΖΑΙΗΜΣ ΝΤΗΝ, Ο “ΤΣΕ” ΤΟΥ ΧΟΛΥΓΟΥΝΤ

 

Ήθελε να γίνει Μάρλον Μπράντο. Ούτε με σφαίρες. Δεν γίνονται αυτά τα πράγματα. Δεν είναι απόφαση κανενός να πει Θέλω να γίνω Ελίζαμπεθ Ταίηλορ, Μέρυλ Στρηπ, Αλ Πατσίνο, Ρόμπερτ Ντε Νίρο.

Γεννήθηκε Μάρλον Μπράντο ο άλλος. Και από εκεί και πέρα δούλεψε, δόθηκε σ' αυτό που λέγεται ηθοποιία κι έγινε θεός. Τελικά, αντί να γίνει ένας άλλος Μάρλον Μπράντο ο κατά επτά χρόνια νεώτερος έγινε Τζαίημς Ντην.

Αντιληπτό ότι αν γράφω κάτι για ένα πρόσωπο δεν το κάνω τόσο για να μιλήσω περί αυτού. Το πρόσωπο, το κάθε πρόσωπο, άλλωστε όπως ένα γεγονός, είναι απλά η αφορμή για να ενεργοποιήσουμε τη σκέψη μας. Τη δική μου και τη δική σου.

Θρυλική φιγούρα αυτή του Τζαίημς Ντην, που γεννήθηκε το 1931 και σκοτώθηκε, στην πραγματικότητα “αυτοκτόνησε” με το αυτοκίνητό του, σα σήμερα στις 30 Σεπτεμβρίου το 1955, στα 24 του χρόνια. Ένα τίποτα ως ηθοποιός, ένα υστερικό ανθρώπινο πλάσμα, που έγινε, αν είναι δυνατόν ο “Τσε” του σινεμά με μόνο τρεις ταινίες που γύρισε.

Έχουν γραφτεί ατελείωτα πράγματα για τον Τζαίημς Ντην. Για ποιο λόγο; Πες μου. Έχει αναλυθεί λεπτό με λεπτό η οδήγησή του που τον έστειλε στον άλλον κόσμο. Έχουν ψάξει τα παιδικά του τραύματα. Για ποιο λόγο, ρε; Πες μου.

Είναι κάποια πρόσωπα “αιώνια”, ας το πω έτσι. Έχουν πάνω τους κάτι απροσδιόριστο με το οποίο “επικοινωνεί” η μάζα. Τι άλλο να πεις. Σηκώνεις τα χέρια. Πού να οφείλεται ο μαγνητισμός που ασκεί ακόμα μια αφίσα του Τζαίημς Ντην.

Το πιο φοβερό, όμως άσχετο μ' αυτό που συζητάμε. Το πρόσωπο του Τζαίημς Ντην. Σα να 'ναι σημερινό! Τόσο νεανικό. Αν είχες προσωπική γνωριμία, λες και να του τηλεφωνήσεις στο κινητό. Κοψιά νεολαίου δεκαετίας του 21ου αιώνα, όχι του προηγούμενου.

Διαβάστε ακόμα:

Ενας από τους αθάνατους του σινεμά