Ο ΕΝΑΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΤΡΕΙΣ Ο ΜΠΕΡΤΟΛΤ ΜΠΡΕΧΤ

 

Μπέρτολτ Μπρεχτ. Παίρνεις δρόμο και φεύγεις. Εκτός κι αν θες να αναμετρηθείς με το μπόι σου. Με τον εαυτό σου. Μ' αυτό που σου χαρίστηκε και γι' αυτό υπάρχεις. Αυτός, ο Μπέρτολτ Μπρεχτ έχει να σου πει βαρειά πράγματα, που είναι δικά σου, που αφορούν εσένα.

Επειδή, όμως, οι 99 στους 100 δεν ανήκουν στον εαυτό τους, έχουν πηδήξει από το αεροπλάνο, ο Γερμανός θεατρικός συγγραφέας μοιάζει αντιτουριστικός και απόμακρος.
Είπε τρομακτικά πράγματα ο άνθρωπος. Αυτός, που με τον Ισπανό Λόρκα και τον Ρώσο Μαγιακόφκσι είναι οι τρεις αριστεροί ποιητές του 20ου αιώνα. Αυτοί έσυραν το κάρο.

Γεννήθηκε το 1898, σα σήμερα 10 Φεβρουαρίου, ανατράφηκε την εποχή που ο τεράστιος Έρβιν Πισκάτορ μετέτρεψε σε “εξέδρα” τη σκηνή και έκανε πολιτικό θέατρο για το προλεταριάτο. Ο Πισκάτορ ήθελε να καθοδηγήσει το κοινό, ο Μπρεχτ όμως, όπως οι Μαγιακόφσκι και Λόρκα να συγκινήσουν τους θεατές. Πέθανε στις 14 Αυγούστου το 1956.

Πιάσε λόγια του Μπρεχτ.
1. Σχετικά με τον πόλεμο, Νίκη και ήττα για τον λαό δεν σημαίνει τίποτα, αυτός θα είναι πάντα ο νικημένος”.
2. Σχετικά με τη δικαιοσύνη, “Πάνω στο μνήμα του αθώου που δολοφονήθηκε οι δικαστές δολοφονούν και το δίκαιο του”.
3. “Σε μια καπιταλιστική κοινωνία, ακόμα κι ο άνθρωπος με τις καλύτερες διαθέσεις είναι αιχμάλωτος του συστήματος”.
4. “Ο κόσμος δημιουργήθηκε απ' τους ανθρώπους, άρα μπορεί και να αλλάξει”.
5. “Ευτυχισμένος ο λαός που δεν έχει ήρωες”.

Δεν ξέρω αν σου είπα όσα ήθελα με όσο το δυνατόν λιγώτερες αράδες για τον Μπρεχτ, που για τη δόξα των μεγάλων της Ιστορίας λέει ότι είναι “Ο καπνός που μαρτυράει τις καταστροφές μιας πυρκαγιάς”.

Διαβάστε ακόμα:

Μνήμη Διονυσίου Σολωμού, του εθνικού ποιητού