Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΠΟΥ ΗΘΕΛΕ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΕΦΕΣΗ ΣΤΟ ΙΕΡΑΤΕΙΟ

 

Ο Ζυλ Ντασέν, το 1956, γύρισε την ταινία «Αυτός που πρέπει να πεθάνει», από το βιβλίο «Ο Χριστός Ξανασταυρώνεται» του Νίκου Καζαντζάκη.
Ο Μιχάλης Κακογιάννης, το 1964 έκανε τον θρυλικό «Αλέξης Ζορμπάς», από το βιβλίο του Νίκου Καζαντζάκη.

Ο Μάρτιν Σκορτσέζε ξέχασε τον κόσμο της μαφίας και έφτιαξε το «Ο Τελευταίος Πειρασμός», από το βιβλίο του Νίκου Καζαντζάκη, που όταν κυκλοφόρησε μπήκε αμέσως στη λίστα των Απαγορευμένων του Βατικανού. Επειδή ο συγγραφέας στο Σταύρο επάνω καρφωμένος με τις εικοσάποντες πρόκες, πριν το ''Τετέλεσται'', σκέφτεται ότι θα μπορούσε να παντρευτεί την Μαγδαληνή, να κάνει οικογένεια, παιδιά, εγγόνια, να πηγαίνει γήπεδο, καφενείο, μπουζούκια, όπως κάθε θνητός.

Στις 4 Μαϊου 1955 ξεκίνησε η δίωξή του Καζαντζάκη για θρησκευτικούς λόγους. Τι έκανε ο Κρητικός για να «απολογηθεί» στην Καθολική Εκκλησία; Τους έστειλε τη φράση του Τερτυλιανού: Ad tuum, Domine, tribunal apelio («Στο δικαστήριο σου, Κύριε, κάνω έφεση»).
Ήταν θρήσκος άνθρωπος και φιλοκομουνιστής ο Καζαντζάκης. Έτρεχε να γνωρίσει την Παλαιστίνη και το Σινά, μέχρι το Θιβέτ πήγε, το Άγιον Όρος κατά κάποιο τρόπο του βουδισμού. Και πολλά ταξίδια στη Ρωσία, και συναντήσεις με αξιωματούχους της Σοβιετικής Ένωσης.

Πέθανε από λευχαιμία στις 26 Οκτωβρίου το 1957 αυτός ο περίεργος, ο δύσκολος άνθρωπος που γεννήθηκε το 1883, σα σήμερα 18 Φεβρουαρίου.
Στον τάφο του υπάρχει ένας μεγάλος χριστιανικός σταυρός και η δική του φράση – ευαγγέλιο: «Δεν Ελπίζω Τίποτα, Δεν Φοβάμαι Τίποτα, Είμαι Ελεύθερος» (φώτο).

Διαβάστε ακόμα:

Ο Νίκος Καζαντζάκης και η πρωτιά αποδυτηριάκια