ΕΝΑ ΝΤΕΡΜΠΥ ΧΩΡΙΣ ΝΙΚΗΤΗ

 

Λέγεται ότι η γυναίκα του ήταν κωφάλαλη. Λέγεται, δεν έχει διαπιστωθεί. Καψούρης με την κυρία το 'βαλε σκοπό στη ζωή του πως να καταφέρει να μεταφέρει τον ήχο από απόσταση. Έτσι βρήκε το τηλέφωνο ο Αλέξανδρος Γκράχαμ Μπελ. Αν το βρήκε αυτός κι όχι εκείνος που είχε αμφισβητήσει την εφεύρεση των αγγλοαμερικανού Μπελ.

Παληά ιστορία. Η επιθυμία του ανθρώπου να επικοινωνεί πέρα από τη δύναμη της φωνής του, πέρα από τον ορίζοντα της όρασής του. Έπρεπε, βέβαια, πρώτα να ανακαλυφθεί ο ηλεκτρισμός. Πώς αλλοιώς να μεταδίδεται ο ήχος, η ομιλία;

Να περιοριστούμε στο ντέρμπυ των Γκράχαμ Μπελ και Ελισαίου Γκραίη. Μιλάμε για σφαγή. Ποιος θα κόψει πρώτος το νήμα. Τελικά, 7 Μαρτίου, το 1876 δύο ώρες νωρίτερα(!)γνωστοποίησε την εφεύρεση του ο Μπελ, όμως ο Γκραίη δεν το έβαλε κάτω.

Φοβερά πράγματα. Το 1888, δηλαδή μετά από 12 χρόνια ο Γκραίη κατάφερε να ακυρωθεί από το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ το δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για το τηλέφωνο που είχε αναγνωριστεί στον Μπελ που πέθανε σα σήμερα, 2 Αυγούστου, το 1922.

Ο Γκράχαμ Μπελ σπούδασε κατ' αρχάς στο πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου, μετά στη Γερμανία, πήγε Καναδά και κατέληξε στις ΗΠΑ καθηγητής στην Βοστώνη. Ήταν φυσικός και ηλεκτρολόγος, όμως πήρε και δίπλωμα πανεπιστημιακό φιλοσοφίας.

Διαβάστε ακόμα:

Ναι, ο γάιδαρος πετάει