ΓΕΝΝΗΘΗΚΕ ΜΕ ΨΥΧΗ ΙΝΔΙΑΝΟΥ

 

“Θα πάω στην Αϊτή ελπίζοντας να πεθάνω εκεί. Να ζήσω ήσυχος, απαλλαγμένος από τις επιδράσεις του πολιτισμού. Στην παρθένα φύση έχω ανάγκη να αναβαθμιστώ, να βλέπω γύρω μου άγριους, τους ιθαγενείς, και σαν παιδί να μην κρατώ έγνοια άλλη παρά μόνον τις συλλήψεις του νου μου”.

Λόγια ενός πολύ μεγάλου καλλιτέχνη, στο ταλέντο του οποίου υποκλίθηκε όλη η Ευρώπη. Όταν εγκατέλειψε την Αϊτή, βυθίστηκε στην κατάθλιψη, στο αλκοόλ, άρπαξε και μια σύφιλη.

Επέστρεψε στην Αϊτή. “Είμαι ένας αποτυχημένος, ένα τίποτα”. Ένοιωθε δυστυχής, ανίκανος και πάντα προσπαθούσε να προστατεύσει τη μοναξιά του. Δεν ήθελε να συναντήσει τα παιδιά του. Για να μην πονέσει, για να κρατήσει την ηθική του δύναμη.

“Στην Αϊτή κάθε πρωί ο ήλιος ανατέλλει για μένα, όπως και για όλους. Ήλιος γαλήνιος, φίλος φυσικός, έρχεται κάθε μέρα χωρίς συμφέρον. Την έχω γραμμένη την καριέρα, αδιαφορώ για τα λεφτά, κυνηγώ το Φως, το χρώμα, κυρίως τις πρωταρχικές αλήθειες της ζωής”.

Γεννήθηκε σα σήμερα στις 7 Ιουνίου το 1848 και πέθανε στις 8 Μαϊου, το 1903, ο Πωλ Γκωγκαίν, ο ζωγράφος που με τον Βαν Γκογκ και τον Πωλ Σεζάν επηρέασαν καθοριστικά την τέχνη του 20ου αιώνα.

Μάνα του μια φεμινίστρια ισπανοπερουβιανής καταγωγής, πατέρας δημοσιογράφος. Απέτυχε στη Σχολή Ναυτικού, μπαρκάρησε μαθητευόμενος, επέστρεψε στο Παρίσι και έκανε τον χρηματιστή! Στα 26 παντρεύτηκε μια Δανέζα χήρα με παιδιά που μόνο αυτό ήξερε, να κάνει παιδιά. Αυτός για να ζήσει έγινε αφισοκολλητής, μέχρι σκαφτιάς στη Διώρυγα του Παναμά, ναύτης στη Μαρτινίκα.

Φιλοξένησε τον Βαν Γκογκ στην Αϊτή. Το σκηνικό οι δυο τους. Ο Ολλανδός ήθελε να τον σκοτώσει, του την έσπαγε που ο Γάλλος ήταν οξύθυμος, εγωκεντρικός, όμως καταδικασμένος, όπως όλοι συμφωνούσαν, να μεγαλουργήσει.

Πωλ Γκωγκαίν. Ήρθε στη ζωή , όπως έλεγε, με ψυχή ινδιάνου.

Διαβάστε ακόμα:

Ο στρατηγός παντρεύτηκε 26 γυναίκες