ΑΥΤΟΣ ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ

 

Ημέρα της δολοφονίας του βαλκανιονίκη Γρηγόρη Λαμπράκη, γιατρού και βουλευτή του μοναδικού, τότε, αριστερού κόμματος στην Ελλάδα, της ΕΔΑ. Εκδήλωση στη Θεσσαλονίκη διοργανώνει ο Ελληνικός Σύνδεσμος για την Ειρήνη Μπέρτραντ Ράσελ. Ομιλητής ο Λαμπράκης.

Πρωτακούσαμε στην Ελλάδα για τον Ουαλλό μαθηματικό και φιλόσοφο Μπέρτραντ Ράσελ όταν φανατικά στάθηκε πολέμιος των Αμερικανών που είχαν μπουκάρει στο Βιετνάμ και ήταν αντίθετος στα πυρηνικά όπλα. Αυτός ήταν με την Ειρήνη. Ειρηνιστής. Ο πιο διάσημος ειρηνιστής στον κόσμο.
Φυλακίστηκε για τις πεποιθήσεις του υπέρ της ειρήνης και για την εκστρατεία υπέρ του πυρηνικού αφοπλισμού. Μας είχε κάνει εντύπωση η φιγούρα του. Ολότελα αρτίστικη, μακρυμάλλης, πρόσωπο ποιητή, ασκητή.

Γεννήθηκε στις 18 Μαϊου 1872, ήταν από αριστοκρατική οικογένεια ο κόμης Ράσελ, που εκπροσωπούσε το Εργατικό κόμμα στη Βουλή των Λόρδων και το 1950 πήρε το βραβείο Νόμπελ λογοτεχνίας, όχι ειρήνης. Σπούδασε μαθηματικά στο Καιμπριτζ αλλά το γύρισε στην φιλοσοφία.

Το πρώτο του βιβλίο δημοσιεύτηκε το 1897 και αναφερόταν στις θεμελιώδεις αρχές της γεωμετρίας. Το πιο σπουδαίο του είναι Οι Αρχές των Μαθηματικών που θεωρείται η πιο σημαντική μελέτη στη λογική από την εποχή του Αριστοτέλη. Το πιο πολυδιαβασμένο είναι Η Ιστορία της Δυτικής Φιλοσοφίας. Αμέσως μετά το Α' παγκόσμιο πόλεμο δίδαξε στη Ρωσία, την Κίνα, την Ιαπωνία, αυτός ο οπαδός της επιστημονικής συνεργασίας Ανατολής και Δύσης.

Φοβερή ατάκα του ορκισμένου του αντιπολεμικού κινήματος Bertrand Arthur William Russel: «Δεν θα πέθαινα ποτέ για τις ιδέες μου, διότι ίσως να κάνω λάθος». Γι’ αυτή την κουβέντα του γονατίζω. Και υποκλίνομαι. Είπε ακόμα: «Η χριστιανική θρησκεία όπως οργανώθηκε στις εκκλησίες υπήρξε και εξακολουθεί να είναι ο πρωταρχικός εχθρός της προόδου στον κόσμο». Πέθανε στις 2 Φεβρουαρίουσα σημερα, το 1970.

 

Διαβάστε ακόμα:

Ποιητής νεκρός στο πεδίον της ανδρικής τιμής