ΕΝΡΙΚΟ ΜΠΕΡΛΙΝΓΚΟΥΕΡ, Ο ΚΑΘΑΡΟΣ «ΚΩΛΟΤΟΥΜΠΑΣ»

 

Μόλις πριν από 32 χρόνια, σα σήμερα 11 Ιουνίου, πέθανε μία από τις πιο σπουδαίες προσωπικότητες της ευρωπαϊκής αριστεράς και σήμερα ουδείς ασχολείται μαζί του. Δεν αναφέρεται, δεν μνημονεύεται αυτός που πραγματικά είχε ταράξει τα νερά της εποχής του. Ο ηγέτης του Κομουνιστικού Κόμματος της Ιταλίας Ενρίκο Μπερλινγκουέρ, ο εμπνευστής του περιβόητου “Ιστορικού Συμβιβασμού”.

Πανίσχυρο στην Ιταλία το κομουνιστικό κόμμα, αλλά αυτός μακρυά από δογματικές θέσεις, έκανε άνοιγμα στο ΝΑΤΟ(!), με συνέπεια να προκληθούν τριβές εσωτερικά στο κόμμα κι όλοι εκτός Ιταλίας να ψάχνονται. Ενώ οι Ρώσοι σύντροφοι και καθεστωτικοί τον θεωρούν ύποπτο. Το 1977 μίλησε σ' ένα συνέδριο στη Μόσχα, κάτι είπε για δημοκρατία, που πρέπει να λειτουργεί στο κόμμα, και στο τέλος της ομιλίας του τον χειροκρότησαν μόλις για ενάμισυ δευτερόλεπτο.

Ο Μπερλινγκουέρ και ο δεξιός Άλντο Μόρο τα έχουν βρει και με τη στήριξη του PCI, του Κ.Κ. Ιταλίας, ο δεύτερος θα γίνει πρωθυπουργός. Τον πρόλαβαν, όμως, οι Ερυθρές Ταξιαρχίες, που τον απήγαγαν και τον εκτέλεσαν. Είναι πια σίγουρο ότι στη δολοφονία του Μόρο ήταν μπλεγμένες οι Μυστικές Υπηρεσίες της Ιταλίας, για να εμποδιστεί η “συγκυβέρνηση” με το Κ.Κ. Ο Μπερλινγκουέρ ποτέ δεν κυβέρνησε, κι αν συνέβαινε αυτό δεν θα τον κατηγορούσε κανείς για ''κωλοτούμπα'', τις ...''δεξιές'' στροφές τις είχε πάρει όσο ήταν στην αντιπολίτευση.

Λέμε ότι ο Ενρίκο Μπερλινγκουέρ, που γεννήθηκε 25 Μαϊου το 1922 στη Σαρδηνία, έχει ξεχαστει σήμερα, διότι δεν παίζουν πολιτικά οι αγωνίες, οι προβληματισμοί, οι προτάσεις οι δικές του και ό,τι αντιπροσώπευε ως κομουνιστής. Πέθανε παραμονές των ευρωεκλογών του 1984, λίγο μετά από μία ομιλία του.

Διαβάστε ακόμα:

Ενα τσογλάνι, γενικός επιθεωρητής του στρατού