ΟΤΑΝ ΛΕΜΕ «ΡΕΣΙΤΑΛ ΠΙΑΝΟΥ» ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΕΙΝΑΙ ΛΙΣΤ!

 

Το όνομά του από πιτσιρικάδες είχαμε μάθει να το βάζουμε δίπλα στα άλλα θηρία της ευρωπαϊκής μουσικής. Μπετόβεν, Μπαχ, Βάγκνερ, Μότσαρτ, Τσαϊκόφσκι, Σοπέν, Χέντελ, Μπιζαί, Ντεμπυσί, Μάλερ, Ορφ, Μέντελσον, Μπερλιόζ, Σούμαν κ.α. Ποτέ δεν έκανα τη μαλακία να πω ότι αυτοί είναι για σούπερ ληγκ κι εκείνοι για Β' εθνική. Σίγουρα κάποιοι είναι ανώτεροι από άλλους, όμως αυτή δεν είναι η αγωνία του μουσικόφιλου.

Μιλάμε για τον Ούγγρο Franz List. Ο παίκτης! Βιρτουόζος πιανίστας. Δεν έπαιζε απλά καθισμένος μπροστά στα πλήκτρα. Λες και χόρευε! Έδινε ένα σώου, αληθινή παράσταση πιανίστα. Από πιτσιρίκι ο Φρανς έδειξε το ταλέντο του κι έγινε θρύλος ενώ ακόμα ήταν ανήλικος. Το ταλέντο. Η μορφή.

Στα 16 του είχε κατακουραστεί από τις συνεχείς περιοδείες και οι γιατροί του συνέστησαν παύση, διακοπή! Επανήλθε μετά από 10 χρόνια! Στα 36 του αποσύρθηκε από σολίστας, από εκτελεστής, διότι προτίμησε να αναλάβει διευθυντής της βασιλικής ορχήστρας της Βαϊμάρης.

Έγραψε πολύ μουσική. Γεννήθηκε σα σήμερα 22 Οκτωβρίου, το 1811, ο Φρανς Λιστ που είχε αρχίσει να συνθέτει από τα 19 του. Στα 37 του χάνει τους δικούς του και αποφασίζει να γίνει ιερέας. Και γράφει εκκλησιαστική μουσική.

Διαβάστε ακόμα:

Ετσι μπαίνεις στις σάρκες της φυλής μας