ΤΟΝ ΑΠΟΚΕΦΑΛΙΣΑΝ ΟΙ ΛΕΧΡΙΤΕΣ

 

Σε ηλικία 25 χρονών έγινε ακαδημαϊκός ο Αντουάν Λαβουαζιέ, ο πατέρας της σύγχρονης χημείας. Πρώτα θα πω αυτό που θέλω εγώ.

Οι λέξεις, όπως έχει υποστηρίξει ο αποδυτηριάκιας, έχουν ιερότητα. Ποιοι άγιοι και οσιομάρτυρες. Θεός είναι ο Λόγος. Όλα στα φωτίζει ο Λόγος. Η Σκέψη, δηλαδή, που εκφράζεται με τις συγκεκριμένες ιερές λέξεις, όχι από διαλέκτους βαρβαρικών “γλωσσών”, αγγλικών ή κογκολέζικων, γερμανικών ή μεξικάνικων.

Γάλλος χημικός ο Αντώνης εκτός όλων των άλλων ασχολήθηκε με την ονοματολογία στη χημεία. Γιατί; Επειδή έχει ασύλληπτης αξίας σημασία το πως θα ονοματίσεις το κάθε τι. Η σωστή, η κατάλληλη λέξη θα σε οδηγήσει στο παραπέρα. Ποιος άλλος να τα πει αυτά, ρε.

Ο Λαβουαζιέ, λοιπόν, το είπε “οξυγόνο” το συστατικό του αέρα. Δεν το είπε μπουμ, κρατς, ούτε νταρβ και γαρδούμπα. Πήρε δύο ελληνικές λέξεις, Οξύ και Γόνος και κατασκεύασε τη λέξη Οξυγόνο. Και το άλλο στοιχείο του αέρα το είπε Άζωτο. Από το άλφα το στερητικό και τη λέξη Ζωή.

Γεννήθηκε στις 26 Αυγούστου, σα σήμερα, το 1743 ο Αντουάν Λαβουαζιέ που σπούδασε χημεία, βοτανική, αστρονομία, μαθηματικά, αλλά και νομικά! Η πόρνη αυτή που λέγεται επιστήμη τον οδήγησε και στην πολιτική. Επιστήμονας αυτός, ανέλαβε να δουλέψει για την κυβέρνηση, να αναπτύξει το δεκαδικό μετρικό σύστημα. Και διορίστηκε ένας από τους 28 επικεφαλής φοροεισπράκτορες της Γαλλίας.

Γίνεται η γαλλική επανάσταση το 1789, ο αφελής Λαβουαζιέ δεν την κοπανάει όπως έκαναν άλλοι που θεωρούνταν καθεστωτικοί, συντηρητικοί, και τον καθίζουν στο σκαμνί ως προδότη του λαού. Ποιος ο κατήγορος στο δικαστήριο; Πώς τα φέρνει η πουτάνα η ζωή! Ο και γαμώ τους επαναστάτες, δηλαδή λεχρίτες, Ζαν Πωλ Μαρά, συνομήλικος του Λαβουαζιέ και απορριφθείς απ' αυτόν στην Ακαδημία Επιστημών.

Επειδή ο Μαρά είχε την τρέλα με τη φωτογραφία ήθελε να τον κάνουν ακαδημαϊκό, και το κράτησε μανιάτικο επειδή δεν είχε συμφωνήσει ο Λαβουαζιέ, του οποίου τελικά πήραν το κεφάλι στη λαιμητόμο. Γιατί τους λέω λεχρίτες τους επαναστάτες; Όχι επειδή είναι επαναστάτες, αλλά διότι αποδεικνύονται ρεμάλια. Και τα επαναστατικά τους τσιτάτα δεν τα υλοποιούν, και βγάζουν μεταξύ τους τα μάτια.

Κάτι τελευταίο για τον Λαβουαζιέ που η Ιστορία τιμάει την προσωπικότητα και τον επιστήμονα και μπροστά του είναι σκνίπες όλοι οι σύγχρονοί του επαναστάτες του σαματά. Στα 25 του παντρεύτηκε την 13χρονη Μαρία-Αν που από τα αγγλικά του μετέφραζε επιστημονικά βιβλία και τα δικά του βιβλία τα εικονογραφούσε η πιτσιρίκα με τα γαλάζια μάτια.

Διαβάστε ακόμα:

Το πιο αινιγματικό χαμόγελο