ΗΡΘΕ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΒΡΗΚΕ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑ

 

Υπάρχει στην Αθήνα η οδός Σατωβριάνδου και καλώς, στο κέντρο της πρωτεύουσας, δόθηκε το όνομα ενός επιφανούς φιλέλληνα. Ποιος, όμως, ήταν ο Francois August Rene de Chateaubriand; Μεγάλος γυναικάς. Ερωτύλος! Απατούσε την γυναίκα του, αλλά και την μόνιμη ερωμένη του, την περιβόητη μαντάμ Ρεκαμιέ.

Και είχε κανονικά σεξουαλικές επαφές με την πολυαγαπημένη του αδελφή Λουσίλ. Να αφήσουμε στην άκρη τα προσωπικά του. Ποιος ήταν ο Φρανσουά Σατωβριάν; Μεγάλος λογοτέχνης. Ο ιδρυτής του ρομαντισμού. Αρκεί να αναφέρω ότι το θηρίο ο Βίκτωρ Ουγκώ, άλλος μεγάλος της σχολής ρομαντισμού, είχε πει: “Θέλω να γίνω Σατωβριάν ή τίποτα!”. Και τι δεν έγραψε ο γαμιάς. Μεγάλα βιβλία. Σπουδαία έργα.

Γίνεται η Γαλλική Επανάσταση το 1789 και είναι με την πλευρά της. Όταν, όμως, διαπίστωσε τι σόι άτομα ήταν οι επαναστάτες, την έκανε στην Αμερική για να γνωρίσει από κοντά τους ινδιάνους. Κι όταν ήρθε στην Ελλάδα, αυτός ο αρχαιολάτρης, έψαξε αλλά δεν βρήκε πουθενά κάτι που να θυμίζει Αρχαία Ελλάδα. Είχε πει: «Η Γαλλία είναι η πρωτότοκος θυγάτηρ της Ελλάδος κατά την ανδρείαν, την ευφυίαν και τας τέχνας». Κουβέντα ύμνος για τους προγόνους μας, απ’ αυτόν που γεννήθηκε το 1768, σα σήμερα 4 Σεπτεμβρίου.

Ποιος είναι ο Σατωμπριάν; Ας του βάλουμε ταμπέλες. Δεξιός. Μοναρχικός. Θεούσα. Τον είχαν τρελάνει στις εξορίες και τις εκτοπίσεις επειδή έλεγε αυτά που είχε ενστερνιστεί, επειδή ήταν υπέρ της ελευθερίας του τύπου. Ένθερμος υποστηρικτής της Ελληνικής Επανάστασης. Χρημάτισε και υπουργός, αλλά δεν ήθελε σχέσεις με τους πρώην επαναστάτες που λαμογιάριζαν με την παλινόρθωση.

Έγραψε το “Αταλά”, για τον παρθένο κόσμο της Αμερικής. Το “Δοκίμιο για τις Επαναστάσεις” που τα χώνει σ' όλες τις επαναστάσεις. “Τη ζωή του Ρανσαί” του αριστοκράτη που αποσύρθηκε και ίδρυσε το τάγμα των τραπιστών μοναχών, εκείνων που είχαν ασπαστεί την αφωνία, που ζούσαν χωρίς να βγάζουν ούτε λέξη από το στόμα.

Διαβάστε ακόμα:

Ενα παράθυρο στη δημοκρατία