Η ΠΙΟ ΟΜΟΡΦΗ ΓΥΝΑΙΚΑ ΤΟΥ ΣΙΝΕΜΑ

 

Η μεγαλύτερη ντίβα που γεννήθηκε ποτέ. Ντίβα, δηλαδή θεά, δεν κτίζεται, δεν κατασκευάζεται, αλλά το έχει, το κουβαλάει επάνω της αυτό το κάτι που ξεχωρίζει, που την τοποθετεί στην υψηλή θέση της διασημότητας. Κι αυτή, η Γκρέτα Γκάρμπο, η πιο μεγάλη ντίβα, θεωρείται η πιο όμορφη γυναίκα στην Ιστορία του κινηματογράφου.

Το όνομά της και ο θρύλος της παραπέμπουν στο αίνιγμα, στο μυστήριο. Η γυναίκα που ήθελε να ζει στο σκοτάδι, μακρυά από τον καθέναν. Να μην ενδιαφέρεται για κανέναν και, κυρίως, κανένας να μην ασχολείται μαζί της. Η ευτυχία της, να περνάει απαρατήρητη.

Στα 100 χρόνια από τη γέννησή της, στις 18 Σεπτεμβρίου το 2005, στήθηκε μία Έκθεση στην πατρίδα της, στη Στοκχόλμη, όπου για πρώτη φορά παρουσιάστηκαν οι ερωτικές της επιστολές σε μία επίσης Σουηδέζα ηθοποιό. Και από ερευνήτρια υποστηρίχθηκε ότι το πάθος της Γκάρμπο στη μοναξιά, στην απομόνωση ήταν η προσπάθειά της να μη γίνει γνωστός ο παθιασμένος έρωτάς για την Μίμι Πόλακ, την παντρεμένη συνάδελφό της.

Η Μίμι της έστειλε επιστολή και η Γκρέτα Λοβίσα Γκούσταφσον, που έγινε γνωστή ως Γκρέτα Γκάρμπο, της απάντησε: “Το γράμμα σου άναψε τον πόθο μου. Χωρίς εσένα, πόσο βαριέμαι. Δεν μπορούμε να αρνηθούμε τη φύση μας, έτσι όπως μας έπλασε ο Θεός. Είμαστε φτιαγμένες να είμαστε μαζΊ”. Κι όταν η Μίμι γέννησε το γιο της η Γκάρμπο της είπε: “Είμαι υπερήφανη που έγινα πατέρας”.

Αφού δούλεψε φτωχοκόριτσο σε ψιλικατζήδικο και κομμωτήριο, στα 16 της έγινε μετά πωλήτρια σε εμπορικό κατάστημα. Ψηλή, ξανθιά, άχαρη, όμως σε μία φωτογράφιση για διαφήμιση μίλησε ο φακός. “Σε θέλω πολύ, είσαι φτιαγμένη από το υλικό των σταρ” της είπε η... κάμερα.

Πήγε στα 20 της στις ΗΠΑ και δεν της έδωσαν σημασία. Μετακινείται στην Γερμανία κι όταν επιστρέφει στην Αμερική, το Χόλυγουντ πέφτει στα πόδια της. Γύρισε ταινίες στο βωβό κινηματογράφο και στον ομιλούντα, όλες ασπρόμαυρες.

Γυναίκα μύθος. Μάτια κρυμμένα πάντα με μαύρα μεγάλα γυαλιά. Δεν έδωσε ποτέ συνέντευξη. Δεν υπέγραφε ποτέ αυτόγραφο. Δεν πήγε ποτέ σε επίσημη πρεμιέρα, έβλεπε τις ταινίες της σε συνοικιακά σινεμά. Δεν παντρεύτηκε ποτέ, βέβαια. Έδωσε ραντεβού έξω από την εκκλησία για να παντρευτεί τον ηθοποιό γόη Τζων Γκίλμπερτ, αλλά τον έστησε. Αποσύρθηκε μετά τον πόλεμο και το 'ριξε στις ανατολικές φιλοσοφίες και την υγιεινή διατροφή. Πέθανε 85 χρονών. Μόνη. Το 1990, σα σήμερα 15 Απριλίου.

Η ποιήτρια Μερσέντες ντε Ακόστα έλεγε ότι μπορώ να βουτήξω τον άνδρα κάθε γυναίκας και ό,τι είχε παράφορους έρωτες με την Μάρλεν Ντήτριχ, Ισιδώρα Ντάνκαν και την Γκρέτα Γκάρμπο. Η ποιήτρια απαίτησε να ανοιχθούν οι επιστολές της 10 χρόνια μετά το θάνατο της ντίβας. Σε μία απ' αυτές έγραφε στην Γκάρμπο: “Το αλάτι ανήκει στη θάλασσα, το πουλί στον ουρανό και εσύ σ' εμένα”.

Διαβάστε ακόμα:

Ο «Νιόνιος» της μεγάλης φουρνιάς