ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΕΙΧΕ ΝΑ ΠΕΙ ΤΑ ΕΓΡΑΨΕ ΣΤΙΣ ΤΡΑΓΩΔΙΕΣ ΤΟΥ

 

Ο ένας από τους τρεις είναι ο Ευριπίδης. Ο ένας από τους τρεις αρχαίους τραγικούς ποιητές. Μας είπε στους αιώνες των αιώνων ποιο είναι αυτό το τέρας που λέγεται άνθρωπος, με τα δράματα που έγραψε και παίχθηκαν στο θέατρο. Ό,τι είχε να μας πει στους αιώνες των αιώνων, ό,τι του έστειλε ο Άλλος να γράψει, με τη σκέψη του και το χέρι του, το έκανε μέσα από τις τραγωδίες του.

Αντίθετα από τους άλλους δύο της αγίας τριάδας, τον Αισχύλο και τον Σοφοκλή κατά σειρά ηλικίας, ο νεώτερός τους Ευριπίδης γύρισε την πλάτη στην πολιτική και την κοινωνική ζωή. Δεν είχαν να του πουν τίποτα ο Τσίπρας και ο Μητσοτάκης της εποχής του, ο Παπανδρέου και ο Καραμανλής. Πάρτε δρόμο, ρε, αρχιψευταράδες.

Λένε ότι γεννήθηκε στην Σαλαμίνα, μάλιστα την ημέρα, την παραμονή της μεγάλης Ναυμαχίας, όπου πολέμησε εκεί ο Αισχύλος και ο πιτσιρικάς Σοφοκλής ήταν στο χορό των επινικίων. Έζησε στην περιοχή που σήμερα λέγεται Χαλάνδρι. Τι γκαντεμιά! Παντρεύτηκε γυναίκα που ξενοπηδιότανε, την έδιωξε, ξαναπαντρεύτηκε άλλην που αυτή του φόραγε περισσότερο και μεγαλύτερα κέρατα.

Καμία σχέση, καμία επιρροή από τα τραύματα της προσωπικής του ζωής οι τραγωδίες του, Μήδεια, Εκάβη, Ηλέκτρα, Ελένη, Ιφιγένεια εν Αυλίδι, Ιφιγένεια εν Ταύροις, Ανδρομάχη, Άλκηστις, Τρωάδες, Φοίνισσαι, Ικέτιδες, Ηρακλείδαι, Ορέστης, Ηρακλής, Ιππόλυτος, Ίων, Ρήσος κ.α. Τα άντερά του έγραψε ο άνθρωπος.

Ήταν αθλητής στο σκληροτράχηλο παγκράτιο και στην πυγμαχία, αλλά έγινε εχθρός του αθλητισμού και τα παράτησε. Δεν θα τον πεις άθεο, άλλο ότι αμφισβήτησε την ύπαρξη των Θεών. Θεωρούσε πουστάνθρωπους τους Σπαρτιάτες, τους νικητές του Πελοποννησιακού Πολέμου, δόλιους, μισητούς. Ο Ευριπίδης γεννήθηκε σα σήμερα 22 Σεπτεμβρίου το 480 και πέθανε 74 χρονών, το 406.

Διαβάστε ακόμα:

Το φεγγάρι είπε όχι στους Σπαρτιάτες