ΜΕΓΑΛΟΣ ΠΟΙΗΤΗΣ, ΜΕΓΑΛΟΣ ΕΡΩΤΙΑΡΗΣ

 

«Έχω για τη ζωή μια αντίληψη δραματική και ρομαντική. Ό,τι δεν αγγίζει βαθειά την ευαισθησία μου, δεν μ’ ενδιαφέρει. Όσο αφορά την ποίηση, στην πραγματικότητα καταλαβαίνω πολύ λίγα πράγματα».

Μέγας ποιητής, ο μέγιστος του 20ου αιώνα στη Λατινική Αμερική, Πάμπλο Νερούντα αν λέει κάτι το όνομα του Χιλιανού, και ο άνθρωπος ομολογεί ότι πολύ λίγα πράγματα καταλαβαίνει από ποίηση. Απ’ ό,τι αντιλαμβάνομαι ίσως εννοεί πως καταλαβαίνει πολύ λιγώτερα απ’ αυτά που θα μπορούσε να εννοήσει.

Με τη μελοποίηση του Κάντο Χενεράλ ο Μίκης Θεοδωράκης έκανε γνωστό, όχι μονάχα στην Ελλάδα, τον Ναφταλί Ρικάρδο Ρέγιες Μπεσουάλτο που γεννήθηκε το 1904 και πέθανε σα σήμερα στις 23 Σεπτεμβρίου το 1973, στα 69 του χρόνια. Από τον Γάλλο ποιητή Πωλ Βερλαίν πήρε το μικρό του όνομα και το επίθετό του από τον Τσέχο συγγραφέα Γιαν Νερούντα.

«…Ίσως από τα φυτά, τη μοναξιά, τη σκληρή ζωή, βγαίνουν οι μυστικές, οι αληθινά βαθειές «ποιητικές πραμάτειες» που κανείς δεν μπορεί να διαβάσει γιατί κανείς δεν τις έγραψε». Νερούντα είναι αυτός που στα 19 του δημοσίευσε δυο ποιητικές συλλογές. Όταν δεν μπορούσε να ζήσει από τα έσοδα του ως ποιητής έγινε διπλωματικός αλά Γιώργος Σεφέρης.

Πρόξενος της Χιλής σε Βιρμανία, Κεϋλάνη, Ιάβα, Σιγκαπούρη, Μπουένος Αϋρες, Ισπανία. Σε χώρες που είδε κόσμο να πεινάει και συνάντησε την πρώτη του γυναίκα, μια Ολλανδέζα.

Στην Ισπανία γνωρίζει τον αληθινό έρωτα στην Αργεντίνα Δέλια που είναι 20 χρόνια μεγαλύτερη του, την παντρεύεται και ζει μαζί της 16 χρόνια. Παντρεύτηκε τρίτη φορά,
την μούσα του, την Χιλιανή τραγουδίστρια Ματίλντε. Γίνεται πια συνειδητός κομουνιστής όταν ήρθε σε επαφή με τον Ισπανό ποιητή Φεδερίκο Γκαρθία Λόρκα.

Ο Μίκης Θεοδωράκης ξεκίνησε να μελοποιεί το Canto Gengoral το 1971 και το παρουσιάζει πρώτη φορά τον επόμενο χρόνο στο Μπουένος Αϋρες. Το ποιητικό έργο του Χιλιανού, Νόμπελ Λογοτεχνίας το 1971, παίχθηκε στο στάδιο Καραϊσκάκη, αφού έπεσε η χούντα στην Ελλάδα.

Σαράντα χρόνια μετά το θάνατο του Νερούντα έγινε η εκταφή του για να διαπιστωθεί αν τον είχαν σκοτώσει πράκτορες του δικτάτορα Πινοσέτ, ο οποίος είχε απαγορεύσει να γίνει δημόσια η κηδεία του ποιητή. Είχε δίκιο το κάθαρμα. Τελικά, όταν έγινε η κηδεία εξελίχθηκε σε παλλαϊκή αντιστασιακή διαμαρτυρία.

Διαβάστε ακόμα:

Ο πατέρας της ψυχανάλυσης και το βρεφικό σεξ