ΟΥΤΕ 200 ΧΡΟΝΙΑ, ΡΕ!

 

Είμαστε της μανούρας λαός. Αυτοί είμαστε, ρε. Αδύναμοι, γι' αυτό παραπονιόμαστε, διαμαρτυρόμαστε. Δεν φταίμε, ρε πατριώτες. Δεν αποφασίζει κανένας ποιος να είναι. Η Ιστορία έτσι όπως γράφεται σου φτιάχνει συλλογική συνείδηση, κουλτούρα και πρακτική. Γιατί τα λέμε αυτά σήμερα;

Αποδυτηριάκιας μιλάει. Είμαστε λαός παλιός, παμπάλαιος, όμως καινούργιο κράτος. Δεν το λέω για δικαιολογία. Ούτε 200 χρόνια δεν έχουμε Ιστορία ως κράτος οργανωμένο, και να σου πω κάτι. Μήπως έχουμε κάνει περισσότερα βήματα απ' όσα νομίζουμε σ’ αυτά τα λίγα χρόνια. Άλλο ότι γκρινιάζουμε. Είπαμε. Είμαστε της κλάψας.

Αυτή είναι η αλήθεια. Μην κάνουμε συγκρίσεις με τα άλλα κράτη στη γειτονιά μας, στα Βαλκάνια. Όταν εμείς ξεσηκωθήκαμε το 1821 στην οθωμανική Ελλάδα δεν υπήρχε τίποτα. Ούτε ένα πανεπιστήμιο, ούτε ένα θέατρο, ούτε ένα νοσοκομείο, ούτε μία βιβλιοθήκη. Ούτε ένα, ρε! Τίποτα, ρε, κι οι άλλοι, στην Ευρώπη, είχαν τράπεζες και όπερες, δρόμους και πλατείες, κυβερνήσεις και επιχειρήσεις, δημόσια κτήρια και νόμους.

Σα σήμερα, στις 24 Σεπτεμβρίου, το 1828, ο πρώτος κυβερνήτης της Ελλάδος, ο Ιωάννης Καποδίστριας (εικόνα) έστησε μία υποτυπώδη οργάνωση κρατικού ταχυδρομείου. Έτσι ξεκίνησαν να φτιάχνονται τα ΕΛΤΑ. Συνδέθηκαν ταχυδρομικά τέσσερις πόλεις, Άργος, Τρίπολη, Επίδαυρος και Σύρος. Μιλάμε για εποχή που αν ζούσες στο Χαλάνδρι και ήθελες να στείλεις γράμμα στην Κηφισιά και στο Κορωπί έκανες τη δουλειά σου με γαϊδούρι.

Έτσι που λες, πατριώτη. Μήπως κάνανε πολλά, πάρα πολλά σε λιγώτερο από δύο αιώνες. Πώς να το κάνουμε. Την πόρτα της Ευρώπης την ανοίξαμε πολύ καθυστερημένα και σ' αυτό ευθύνεται ο Οθωμανός, μας κράτησε πολύ πίσω, χάσαμε χρόνο, σου λέω.

Διαβάστε ακόμα:

Ηταν και ρουφιάνικη η «φιλική εταιρία»