Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΤΟ ΒΑΖΕΙ ΚΑΤΩ

 

Είναι η γυναίκα η οποία αν μου χάριζε μια βραδυά μονάχα από τη ζωή της είμαι σίγουρος πως θα θυμόμουν πάντα όσα πέρασα μαζί της. Όσα θα της πρόσφερα κι όσα εκείνη μπορούσε με την κλάση της να με απογειώσει. Δεν πρόκειται για sex-symbol, είναι κάτι ανώτερο, είναι Γυναίκα, με κεφαλαίο το γάμα. Αυτή που στο κρεβάτι δεν σκέπτεται τίποτα άλλο παρά την τελετουργία του σεξ, όχι να κτίσει σχέση με τον άλλον, να κάνει σχέδια για το γάμο, να ζητήσει τρυφερότητα και να καλύψει τις ανασφάλειες της.

Έτσι την ζυγίζω την Σούζαν Σάραντον, και επειδή την έχω δει σε αρκετές από τις 70 ταινίες της, σε ρόλους διαφορετικούς, εδώ και χρόνια, έχω καταλήξει ποια είναι. Ως γυναίκα. Ως άνθρωπος. Άτομο ακραία ανεξάρτητο, χωρίς την ανάγκη και τα κόμπλεξ να επιδειχθεί. Την έχεις στην αγκαλιά σου, σ' έχει στην αγκαλιά της. Δεν θα τρώει τα νύχια της, ούτε θα μασάει τσίχλα όταν είσαι μέσα της, όταν σ' έχει μέσα της.

Δεν είναι ο τύπος της ωραίας, της μοιραίας, της σταρ, μιας Μαίρυλιν Μονρώ και Μπριτζίτ Μπαρντώ, Σοφία Λώρεν και Κιμ Μπάσιτζερ στα νειάτα τους. Είναι η προσωπικότητα, το ειδικό βάρος, ξέχωρα ότι πρόκειται για δυνατό εργαλείο ως ηθοποιός.

Θυμάμαι μια σκηνή σε ταινία πριν από 25 χρόνια περίπου, σήμερα η κυρία έχει καβατζάρει και τα 70, καθισμένη σε μία πολυθρόνα και τα βυζιά της μπροστά στην κάμερα. Έπαθα. Φλογίστηκα. Είμαι βέβαιος ότι δεν ήταν ακριβώς η γύμνια της που άναψε όλο μου το σύστημα, αλλά η αύρα της δικής της γύμνιας που με φωτοβόλησε.

Η Σούζαν Σάραντον γεννήθηκε σα σήμερα, 4 Οκτωβρίου, το 1946. Στα 21 της παντρεύτηκε έναν συμφοιτητή της κι έκανε μαζί του μια κόρη. Στα 42 συνδέθηκε με τον επίσης Εβραίο ηθοποιό και σκηνοθέτη Τιμ Ρόμπινς, μ' αυτόν έκανε άλλα δύο παιδιά, στα 43 και στα 46 της.

Δεν το βάζει κάτω η Σάραντον. Δεν θα το βάλει κάτω. Καμιά δεκαριά χρόνια νεώτερός της ο πρώην σύντροφός της Τιμ Ρόμπινς, σήμερα ζευγαρωμένη μ' ένα τεκνό 30 χρόνια μικρότερό της. Δεν κρύβει ότι χασισώνεται, λέει πως είναι κάτι ωραίο, πίνεις και έχεις την ευκαιρία να αναθεωρήσεις τη θέση σου στο σύμπαν. Με λίγο χόρτο ένας άνδρας γίνεται πιο γαλήνιος, συμπεριφέρεται καλύτερα στην γυναίκα του και δεν οδηγεί επιθετικά. Δικά της λόγια.

Το ότι τις προάλλες βρέθηκε στη Μυτιλήνη να βοηθήσει τους πρόσφυγες, δεν μου λέει κάτι. Αυτό το 'χω εκτός λογαριασμού.

Διαβάστε ακόμα:

Μαχάτμα Γκάντι, ένας θρύλος