Ο ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΟΣ ΣΥΝΘΕΤΗΣ ΤΗΣ ΟΠΕΡΑΣ

 

Είμαστε Ευρώπη. Τι σημαίνει αυτό; Να γνωρίζουμε τουλάχιστον πώς έπαιζε η γειτονιά μας, η Ευρώπη, όχι τα τσαντήρια γύρω μας, τα Βαλκάνια, σε επίπεδο πολιτικό, επιστημονικό και βέβαια καλλιτεχνικό, πολιτιστικό. Πριν ακόμα συνέλθει η Ελλάδα, η πατρίδα μας, μετά το ξεσηκωμό εναντίον του Οθωμανού, ο κολοσσός Giuseppe Verdi έγραφε ήδη όπερες για την Scala του Μιλάνου.

Ιταλός ο Βέρντι, γεννήθηκε το 1813, σ' ένα χωριό της Πάρμα, από φτωχή οικογένεια και χρειάστηκε ένας καλός άνθρωπος, επιχειρηματίας, να αντιληφθεί το ταλέντο του και να τον στηρίξει οικονομικά προκειμένου να σπουδάσει μουσική. Την κόρη του ευεργέτη του, την Μαργαρίτα, την παντρεύτηκε πιτσιρικάς και πολύ ενωρίς, στα 26 του έχασε την γυναίκα του και τα δύο παιδιά τους.

Nabucco, Rigoleto, Trovatore, Traviata, Dos Carlos, Aida, Otello, Macbeth, Falstaff, αναφέρω τις πιο γνωστές όπερες του δημοφιλέστερου συνθέτη του είδους. Πέθανε 88 χρονών, σα σήμερα 27 Ιανουαρίου, το 1901, τέσσερα χρόνια μετά το θάνατο της Τζουζεπίνας, της δεύτερης γυναίκας του, τραγουδίστριας.

Έβγαλε πολλά λεφτά ο Βέρντι. Την περισσότερη περιουσία του την άφησε τον γηροκομείο “Τζουζέπε Βέρντι”, που το είχε ιδρύσει στο Μιλάνο για μουσικούς.

Διαβάστε ακόμα:

Σεξομανείς και οι δύο