ΚΑΗΚΕ ΣΤΙΣ ΦΛΟΓΕΣ ΤΗΣ ΣΕΞΟΥΛΙΑΡΑΣ ΧΟΝΤΡΟΚΩΛΑΣ

 

Όταν έφθασε στο Παρίσι ήταν γνωστός σ' όλη την Ευρώπη ο εξόριστος από την πατρίδα του Πολωνός, μεγάλο ταλέντο στη μουσική, αυτοδίδακτος. Στα 6 του συνθέτει και στα 7 δίνει το πρώτο του κονσέρτο με πιάνο. Μετά από δέκα χρόνια αρχίζει τις περιοδείες στην Αυστρία και την Γερμανία. Η Πολωνία, που έχει μπλεξίματα πολεμικά με τους Ρώσους, δεν φεύγει ποτέ από την καρδιά του.

Αμέσως γίνεται δεκτός στα σαλόνια της παρισινής αριστοκρατίας, όπου γνωρίζει την George Sand. Ένας μεγάλος, τόσο αταίριαστος έρωτας. Ο πιανίστας αδύνατος, μάλλον κοντός, με τρόπους λεπτούς, με υγεία ύποπτη, ασθενικός, εύθραυστος, ανασφαλής. Η άλλη, η Γεωργία Σάνδη, η συγγραφέας, μια συχαμένη, καμία αύρα θηλυκότητας, άσε ότι δεν προτιμούσε μονάχα άνδρες.

Ο Fryderyk Franciszek Shopin, που γεννήθηκε το 1810, σα σήμερα πρώτη Μαρτίου, και πέθανε στα 39 του στις 17 Οκτωβρίου το 1849, ήταν ένα πλάσμα ευαίσθητο. Σύρθηκε σε μία ταραχώδη σχέση με την Σάνδη από την πρώτη στιγμή που εκείνη του έκανε ερωτική εξομολόγηση. “Σας αγαπώ...” του είπε η χοντροκώλα που είχε βάλει στοίχημα με τον εαυτό της να τον κερδίσει από την κολλητή της, την πιο στενή της φίλη, την ερωμένη του Σοπέν.

“Είναι η τρίτη φορά που την συναντώ” γράφει στο ημερολόγιό του ο συνθέτης. “Με κύτταζε βαθειά στα μάτια η Γεωργία ενώ έπαιζα θλιμμένο κομμάτι, τους “Θρύλους του Δούναβη”, και η καρδιά μου χόρευε πλέον την ιερή φωτιά, θα υπάρξουν κι άλλες μέρες με άγριες φλόγες...”. Η Σάνδη, όταν εξασφάλισε τον Σοπέν, είπε στον γκόμενό της, την τότε μόνιμη σχέση της “Μαζί τελειώσαμε, έχει άλλος σειρά”. Παίρνει τα παιδιά της η συγγραφέας και την κάνει στην Μαγυόρκα με την ελπίδα απ' εκεί να ξεκινήσει το νέο ειδύλιό της. Με τον Φρειδερίκο έμειναν σ' ένα εγκαταλελειμμένο μοναστήρι.

Ο Σοπέν έγραφε μουσική για πιάνο. Αυτά τα βαλς του! Όχι μουσική πιάνου για ορχήστρα, ούτε για χορό, αλλά μόνον για ακρόαση. Φυματικός. Ζήτησε στην κηδεία του να παιχθεί το Ρέκβιεμ του Μότσαρτ.

Διαβάστε ακόμα:

Η Τιτούμπα, η ινδιάνα μάγισσα