ΑΝΥΠΑΝΤΡΗ ΧΗΡΑ Η ΜΑΝΤΩ

 

Τον απατούσε ή όχι τον Δημήτριο Υψηλάντη η Μαντώ Μαυρογένους. Λένε ότι ήταν τίμια κοπέλλα και δεν φόρεσε τα κέρατα στον πρίγκηπα. Αυτός, πάντως, εγκατέλειψε την αρραβωνιάρα, την ηρωϊδα της ελληνικής επανάστασης. Πλουσιοκόριτσο, δεν το χώνεψε ποτέ αυτό. Έφθασε, αν είναι δυνατόν, να στείλει επιστολή διαμαρτυρίας στην κυβέρνηση και να αναφέρει ότι ο Υψηλάντης «την εποίησεν το πονηρόν!». Της πήρε την παρθενία, δηλαδή. Αφού προηγουμένως της είχε δώσει όρκο πίστεως.

Συνέβαιναν κι αυτά το 1821. Η Μαντώ Μαγδαληνή, κόρη μεγαλέμπορα και αδελφή του ηγεμόνα της Βλαχίας είχε σκυλιάσει όταν ο Υψηλάντης διέκοψε τη σχέση τους. Αν είναι δυνατόν! Ζήτησε να διαβαστεί δημοσίως το χαρτί στο οποίο ο χοντρός, κοντός και φαλακρός Υψηλάντης της είχε πράγματι υποσχεθεί γάμο. Τελικά, οι δυο πρώην εραστές έζησαν στο Ναύπλιο, σε δυο σπίτια αντικρυστά, όμως ποτέ δεν άλλαξαν κουβέντα. Το μίσος της Μαντώς κράτησε μέχρι το θάνατο του Υψηλάντη. Στην κηδεία του, πάντως, φόρεσε μαύρα και αυτή τον νεκροστόλισε.

Σα σήμερα, 22 Οκτωβρίου, το 1822, η ρουφιανεμένη από τον Ιωάννη Κωλλέτη Μαντώ Μαυρογένους απέκρουσε 200 Τούρκους και Αλγερίνους που ήθελαν να μπουκάρουν στην Μύκονο. Με δικά της λεφτά έφτιαξε ένα μικρό στόλο, με 4-6 πλοία. Συντηρούσε και μια μικρή μονάδα πεζικού.

Η Μαντώ, ψηλή, λεπτή, εύθραυστη, γεννήθηκε στην Πάρο και βρέθηκε με την οικογένεια της στη Ρουμανία και μετά στην Τεργέστη. Τιμητικά ο Καποδίστριας της έδωσε τον τίτλο του αντιστράτηγου(!) και επειδή είχε μείνει άφραγκη της χάρισαν ένα σπίτι να μένει.

Οι ρουφιανιές αυτής της χαμούρας του Κωλλέτη ήταν ότι η Μαντώ απατούσε τον Υψηλάντη μ' έναν Άγγλο που είχε βρεθεί στην Ελλάδα για τη Β΄ δόση του δανείου. Η σχέση της με την Μύκονο λόγω της μητέρας της, που ήταν κόρη από πλούσια οικογένεια του νησιού.

Διαβάστε ακόμα:

Νόμπελ, ο έμπορος του θανάτου