ΜΕ ΟΔΗΓΟ ΖΩΗΣ ΤΟΝ ΔΑΣΚΑΛΟ ΤΟΥ

 

Ο κόσμος ξεκίνησε απ' εδώ, από την Ελλάδα. Αυτός ο κόσμος έτσι όπως κυκλοφορεί σήμερα, εδώ και 20 αιώνες, είναι η συνέχεια του αρχαίου ελληνικού κόσμου. Να, γιατί έχει την παγκοσμιότητά του το πρόσφατο γεγονός της ανασκαφής στον Τάφο Καστά. Ό,τι βρεθεί, ό,τι ακόμα πρόκειται να βρεθεί στην Αμφίπολη, όπου αλλού. Να, γιατί θεωρείται ως μια από τις πιο σπουδαίες αρχαιολογικές ανακαλύψεις του 20ου αιώνα η Βεργίνα. Ο βασιλικός μακεδονικός Τάφος από τον Έλληνα αρχαιολόγο Μανώλη Ανδρόνικο, που γεννήθηκε 23 Οκτωβρίου το 1919 και πέθανε 30 Μαρτίου, σα σήμερα το 1992.

Ο δάσκαλος. Αυτός είναι ο οδηγός της ζωής μας. Της προσωπικής ζωής. Αυτός που γνωρίζει περισσότερα, αυτός που εσύ, όταν δεν είσαι πίτουρας, αντιλαμβάνεσαι πως δίπλα του θα αρχίσεις να μαθαίνεις περισσότερα, και με τον δάσκαλο θα ανακαλύψεις τον δικό σου εαυτό.

Από τους καθηγητές του στο πανεπιστήμιο ο Ανδρόνικος ξεχώρισε αμέσως τον κύριο Ρωμαίο. Τι τύχη! Ο Ρωμαίος αρχίζει ανασκαφές το 1937 στην Βεργίνα και παίρνει βοηθό του τον 19χρονο Εμμανουήλ Ανδρόνικο.

Γνώρισε κι άλλον δάσκαλο, ίσως τον μεγαλύτερο αρχαιολόγο του κόσμου, τον σερ Τζων Μπήζλυ, καθηγητή του Μανώλη στην Οξφόρδη. Στις 8 Νοεμβρίου το 1977 ο Ανδρόνικος έδωσε στην ανθρωπότητα τον ασύλητο τάφο του Φίλιππου, του πατέρα του Αλέξανδρου. Σίγουρα είναι του βασιληά της Μακεδονίας; Κανείς δεν μπορεί να 'ναι σίγουρος 100%.

Ο Ανδρόνικος ένας αληθινά πνευματικός άνθρωπος, γεννήθηκε στην Προύσα και μετά την Μικρασιατική Καταστροφή, τριών χρονών, βρέθηκε στην Θεσσαλονίκη.

Διαβάστε ακόμα:

Ο Χριστόφορος Κολόμβος του διαστήματος