ΣΑΝ ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ ΤΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΝΕΥΜΑ

 

“Μόνον οι Έλληνες είχαν συλλάβει την ουσιαστική σχέση τού υποκειμένου με το σύμπαν, αλλά δεν είχαν ανθρώπινη θρησκεία”. Το είπε ο Γκέοργκ Βύλχελμ Φρήντριχ Χέγκελ, που έχει αξιολογηθεί ως ο μεγαλύτερος φιλόσοφος, ο ανώτερος όλων μετά τον Πλάτωνα. Εγώ λέω ότι οι Έλληνες, αυτοί που πρώτοι διάβασαν τον κόσμο, που τον πέρασαν από ακτίνες “Χ”, τον άνθρωπο και την Ιστορία του, ίσως και το μέλλον του, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι είμαστε... κορόιδα.

Αυτό είναι το σχόλιον του αποδυτηριάκια. Τι ψάχνουμε, σου λένε οι Έλληνες, οι αρχαίοι. Αυτό που δεν θα βρούμε ποτέ. Το νόημα της ζωής. Ε, δεν θα μας το αποκαλύψει ποτέ η ζωή. Ποτέ. Δεν θα χαρίσει στον άνθρωπο αυτό το μυστικό, αν πράγματι υπάρχει τέτοιο.

Δεν είχανε ανθρώπινη θρησκεία οι Έλληνες, σχολιάζει ένα από τα μεγαλύτερα μυαλά του ευρωπαϊκού στοχασμού, ο Χέγκελ. Δεν κατάλαβα. Ο χριστιανισμός, δηλαδή, και οι άλλες θρησκείες τον ηρέμησαν τον άνθρωπο; Τον έκαναν πιο ανθρώπινο; Μην κάνουμε στην άκρη το ότι με τη δική τους θρησκεία οι Έλληνες έδωσαν το φως. Έγραψαν αυτά που έγραψαν, σκέφθηκαν αυτά που σκέφθηκαν.

O Georg Wilhelm Friedrich Hegel, ο πατέρας του γερμανικού ρομαντισμού, που πέθανε σα σήμερα στις 14 Νοεμβρίου, το 1831, μέγεθος τεράστιο φιλοσοφικό και θεολογικό, έγραψε στα νειάτα του το έργο “Φαινομενολογία του Πνεύματος” και έκανε το μπαμ. Υποστήριξε ότι το παγκόσμιο πνεύμα διευρύνεται από γενΙά σε γενΙά και αποκτά συνεχώς μεγαλύτερη αυτογνωσία, όπως σπρώχνει τις όχθες του το ποτάμι όσο πλησιάζει στη θάλασσα.

Μια θεωρία που μάλλον δεν στέκει σήμερα. Απεναντίας. Από γενιά σε γενιά ο κόσμος πτωχαίνει πνευματικά, θα έλεγε κανείς. Στεγνώνει η δίψα για γνώση, για αυτογνωσία.

Διαβάστε ακόμα:

Ηταν ένα λάθος, γράψε λάθος