Ο ΕΘΝΙΚΟΣ ΥΜΝΟΣ ΤΩΝ ΦΑΣΙΣΤΩΝ

 

Ξύπνιος ο αρχιστράτηγος των Ισπανών φασιστών, ο μετέπειτα δικτάτορας Φράνκο. Με το που άκουσε τη μουσική σύνθεση Concierto de Aranjuez, είπε «Αυτό είναι!». Το υιοθέτησε το μετέπειτα λατρεμένο κομμάτι των Ισπανών εθνικιστών.

Παγκόσμια γνωστό, υψηλής μουσικής αξίας, το νοσταλγικό κονσέρτο ντε Αρανχουέθ που έγραψε μετά το τέλος του εμφυλίου πολέμου ο τυφλός από τα 3 του χρόνια Ισπανός Joaquin Rodrigo, που γεννήθηκε στις 22 Νοεμβρίου το 1901 και πέθανε το 1999, σα σήμερα 6 Ιουλίου.

Τι φταίει ο καλλιτέχνης που ένα δικό του κονσέρτο για κιθάρα το οικειοποιήθηκε ένας σεσημασμένος ακροδεξιός; Ο Φράνκο, λες και ήταν παραδοσιακός αριστερός, γνώριζε τη δύναμη της μουσικής και σχεδόν ευλόγησε το κομμάτι του Ροδρίγο, ''τον εθνικό ύμνο'' των φαλαγγιτών.

Έγραψε αρκετά πράγματα ο Ροδρίγο, που ολοκλήρωσε τις μουσικές του σπουδές στο Παρίσι και παντρεύτηκε μια τούρκικης καταγωγής πιανίστρια. Το κονσέρτο ντε Αρανχουέθ είναι κλασική μουσική και έδωσε πόντους στην κιθάρα, την έκανε όργανο ορχήστρας. Μεγάλης κλάσης και το κονσέρτο Fantasia para un gentilhombre, αφιερωμένο σ’ έναν αριστοκράτη.

Διαβάστε ακόμα:

Η ημέρα που συναντήθηκαν Τζων και Πωλ