Η ΤΕΧΝΗ ΝΑ ΓΡΑΦΕΙΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ

 

Ακούς κάποιον να λέει μια ιστορία αληθινή ή φανταστική και σε γοητεύει ο τρόπος που την περιγράφει. Την ίδια ιστορία δεν θα την χαρείς, δεν θα σε κερδίσει με το στόμα κάποιου άλλου.

Είναι μαστοριά να εξιστορείς με την γλώσσα, όπως άλλη, διαφορετική ικανότητα να γράφεις με την πένα. Τέχνη αληθινή. Σε κερδίζει ο γραφιάς εκείνος με το ταλέντο να μεταφέρει πράγματα στον αναγνώστη που τον κάνουν πιο πλούσιο, καλύτερο.

Το χάρισμα του γραφιά είχε ο Αμερικανός Samuel Langorne Clemens, μέγας συγγραφέας με το ψευδώνυμο Mark Twain. Υπέγραψε μυθιστορήματα που σίγουρα θα μείνουν αγαπημένα στους αιώνες. Οι Περιπέτειες του Τομ Σώγιερ, 1876, οι Περιπέτειες του Χάκλμπερυ Φυν, 1885, Ο Πρίγκηψ και ο Φτωχός, 1881, Ένας Γιάνκης του Κονέκτικατ στην Αυλή του Βασιληά Αρθούρου, 1889. Αναφέρω τα πιο γνωστά και μεταφρασμένα στην Ελλάδα από τα πολλά που έγραψε ο Μαρκ Τουαίην, που γεννήθηκε σα σήμερα στις 30 Νοεμβρίου, το 1835.
Φτωχόπαιδο ο Μαρκ Τουαίην.

Έχασε πιτσιρικάς τον πατέρα του και υποχρεώθηκε να κάνει δουλειές του ποδαριού. Οτιδήποτε. Οι εμπειρίες που πλούτισαν τη ζωή του έδειξαν το δρόμο του. Οδηγός σε ατμόπλοιο στο Μισισιπί. Γραμματικός δίπλα στον κυβερνητικό γραμματέα αδελφό του. Ανθρακωρύχος. Τελικά, από τα 29 του χρόνια άρχισε να βγάζει το ψωμί του ως επαγγελματίας δημοσιογράφος. Πέθανε το 1910.

Διαβάστε ακόμα:

Τιμόνι του η κατάθλιψη πέρα από τον ορίζοντα