ΤΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΕΝΟΣ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ

 

Στα χρόνια μου διαβάζαμε. Σήμερα ο πιτσιρικάς δεν διαβάζει. Θέμα εποχής, όχι επιλογής. Δεν αποφασίζεις εσύ πως κυκλοφορείς, απλά ακολουθείς ό,τι παίζει γύρω σου. Σήμερα, λοιπόν, τα ηλεκτρονικά μαραφέτια του έφηβου τον έχουν πιάσει κορόιδο. Κανονικό σκλάβο. Όπως το λέω και δεν θαρρώ πως είμαι υπερβολικός. Σκυμμένος στο εργαλείο ο νέος σήμερα είναι ίδιος με τον αλυσοδεμένο δούλο στο αμπάρι καραβιού και τραβάει κουπί κάτω από την απειλή του ραβδούχου.

Στα χρόνια μας, λοιπόν, εμείς διαβάζαμε, σήμερα οι δικοί σου μπανίζουν. Βλέπουν εικόνες. Γι' αυτό παίρνουν τη ζωή για ένα κόμικ. Με έγχρωμα σκίτσα. Στο θέμα μας. Είπα στον πατέρα μου να πάμε στο θέατρο, ακόμα δεν είχα φορέσει μακρύ παντελόνι. Ύμνους γράφανε οι εφημερίδες για την ερμηνεία του Δημήτρη Χορν στο έργο Το Ημερολόγιο Ενός Τρελλού, του Νικολάι Γκόγκολ, στο θέατρο Αθηνών. Πήγαμε. Φίσκα το θέατρο, πλατεία και εξώστης.

Ποιος είναι αυτός ο Νικολάι Γκόγκολ; Ένα ακόμα τέρας της ρωσικής λογοτεχνίας, Τολστόι, Ντοστογιέφκι, Τουργκένιεφ, Πούσκιν. Στην πεντάδα και ο Γκόγκολ, που πάλι πιτσιρικάς είδα από δικό του μυθιστόρημα, το Τάρας Μπούλμπα, τη χολυγουντιανή ταινία με Γιουλ Μπρύνερ και Άντονυ Κέρτις. Μια ιστοριά από τη ζωή των Κοζάκων.

Γεννήθηκε στην Ουκρανία από πατέρα Κοζάκο ο Νικολάι και πέθανε 22 Φεβρουαρίου το 1852, στα 43 του χρόνια. Στην πραγματικότητα αυτοκτόνησε, δεν ήθελε να φάει, για να τιμωρήσει τον εαυτό του. Να το πούμε. Δεν γράφεις αυτά τα αιώνια πράγματα, όπως ένας κλασικός συγγραφέας, αν δεν έχεις μια επικοινωνία με το υπερπέραν, αν δεν «βλέπεις» πράγματα με τη φαντασία σου, ασύλληπτα για άλλους. Πώς αλλοιώς θα οπλιστείς με υλικό που θα το ζυμώσεις με τη σκέψη για να δημιουργήσεις στέρεους μυθιστορηματικούς ήρωες και να τους στήσεις απέναντι στην τραγική τους μοίρα.

Έγραψε στα 27 του, ένα χρόνο μετά το Τάρας Μπούλμπα, τον Επιθεωρητή, που έχει πολυπαιχθεί στα θέατρα της Ελλάδος. Το κορυφαίο του είναι οι Νεκρές Ψυχές, το έγραψε στην Ιταλία και την Ελβετία. Όταν επέστρεψε από τα Ιεροσόλυμα ένας ιερέας Ταλιμπάν του χριστιανισμού του είπε πως αμαρτάνεις μ' αυτά που γράφεις. Κατέστρεψε τα χειρόγραφά του, έπεσε σε κατάθλιψη, ήθελε να πεθάνει.

Διαβάστε ακόμα:

ΛΕΝΕ ΟΤΙ ΗΤΑΝ ΚΑΙ ΠΡΟΦΗΤΗΣ