Ο ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ ΚΟΛΟΜΒΟΣ ΤΟΥ ΔΙΑΣΤΗΜΑΤΟΣ

 

Ήταν 1μ.57 εκ. ο πρώτος άνθρωπος που βγήκε έξω από την ατμόσφαιρα της γης, που μπήκε στο διάστημα, σε τροχιά γύρω από τον πληνήτη μας. Ένας βασικός λόγος που επιλέχθηκε αυτός από τους 20 Σοβιετικούς κοσμοναύτες ήταν το... ύψος του. Όσο πιο κοντός, τόσο το καλύτερο, για να χωθεί στο μικρού μεγέθους Βοστόκ 1.

Στα 27 του χρόνια, το 1961, ο Γιούρι Γκαγκάριν, βγήκε βόλτα στο διάστημα χωρίς να έχει ο ίδιος τον έλεγχο του σκάφους. Δεν μπορούσε τότε να είναι γνωστό αν ο ανθρώπινος οργανισμός είναι σε θέση να λειτουργεί σε συνθήκες άγνωστες. Ούτε μπορούσε να προβλεφθεί με απόλυτη βεβαιότητα ότι η επιχείρηση θα είχε επιτυχία, ότι ο Γκαγκάριν θα επέστρεφε στη Γη.

Οι Σοβιετικοί πριν από την εκτόξευση είχαν ετοιμάσει το κείμενο που θα δημοσιοποιούσαν σ' όλη την ανθρωπότητα σε περίπτωση αποτυχίας. Τελικά, όλα πήγαν καλά, αφού λειτούργησε η «επαφή» από τη γη με το Βοστόκ 1. Ο Γκαγκάριν μέσα στο σιδερικό «ταξίδευε» με ταχύτητα 27.400 χλμ. την ώρα 25 λεπτά αφ' ότου άφησε τη γη.

Όταν δόθηκε η εντολή, όχι από τον Γκαγκάριν, να πυροδοτηθούν οι κινητήρες επιβράδυνσης, ξεκίνησε η επιστροφή στην ατμόσφαιρα. Ο κοσμοναύτης δεν προσγειώθηκε με το Βοστόκ 1, με το εκτινασόμενο κάθισμα... το 'σκασε σε ύψος 7 χιλιόμετρα από τη γη και έπεσε με αλεξίπτωτο. Το ταξίδι κράτησε συνολικά 108 λεπτά για τον «Χριστόφορο Κολόμβο του διαστήματος».

Ήταν επόμενο τούτη την παγκόσμια πρωτιά οι Σοβιετικοί να την αξιοποιήσουν προπαγανδιστικά. Ο Γιούρι Γκαγκάριν έγινε θρύλος. Γύρισε όλον τον κόσμο. Παντού αποθέωση. Στην Αθήνα σκοτώθηκαν αστυνομικοί και αριστεροί διαδηλωτές που φώναζαν «Ειρήνη-Γκαγκάριν». Μεγάλες τιμές η Ελλάδα από την κυβέρνηση Κωνσταντίνου Καραμανλή και τα Ανάκτορα για την άφιξη του Γκαγκάριν στις 12 Φεβρουαρίου 1962.

Ο Γιούρι Γκαγκάριν, γεννημένος 18 Μαρτίου 1934, εκπαιδεύθηκε σε απίστευτα σκληρές συνθήκες πριν φύγει ταξίδι στον Θεό. Καμμία εκπαίδευση, όμως, για να σηκώσει το βάρος της φήμης του. Έγινε αλκοολικός, πλακωνότανε με τη γυναίκα του. Και επειδή για τη Σοβιετική Ένωση ήταν «εθνικό κεφάλαιο», για λόγους ασφάλειας απογόρευαν σ' αυτόν τον άριστα εκπαιδευμένο πιλότο, τον έμπειρο «δοκιμαστή» νέων, πειραματικών αεροπλάνων(!) να πιλοτάρει μόνος του. Μην τυχόν και σκοτωθεί.

Και σκοτώθηκε το παλληκάρι σα σήμερα, 27 Μαρτίου, το 1968, σε αεροπορικό δυστύχημα(!), από αιτίες που ακόμα δεν έχουν διαπιστωθεί. Ω, τιμωροί ουρανοί! Για να μην τον χάσουν άδικα τον Νο1 κοσμοναύτη της ανθρωπότητας οι Σοβιετικοί του επέτρεπαν να πιλοτάρει μονάχα με συνοδό. Ο κοσμοναύτης, τελικά, βρήκε το τόσο άδοξο τέλος του στον αέρα υψηλά, μέσα σε αεροσκάφος.

Διαβάστε ακόμα:

Παραλίγο να πεθάνει από τη δική του εφεύρεση