ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΑΠΟ ΤΗ ΧΑΜΕΝΗ ΑΤΛΑΝΤΙΔΑ

 

Περπατάει πια στην ένατη δεκαετία της ζωής της. Κι όμως! Αισθάνεται γυναίκα. Όχι γριά, δηλαδή. Κι αν κάποιος μπάνικος άνδρας την φλερτάρει, το τελευταίο που θα σκεφθεί είναι ότι της κάνει πλάκα. Είναι η Shirley McLaine, γερολύκαιινα του Χόλυγουντ, που συνεχίζει να συμπεριφέρεται όπως στην εφηβεία της, ένα αγριοκόριτσο, κοκκινομάλλα με φακίδες, σκανταλιάρικο και ανήσυχο.

Η Σίρλεϋ Μακλαίην που γεννήθηκε σα σήμερα στις 24 Απριλίου, το 1934, είχε πει τη μεγάλη κουβέντα. «Αφήστε τις μαλακίες..., όλες έχουμε πηδηχθεί με τον συμπρωταγωνιστή μας στη διάρκεια των γυρισμάτων». Μην ανοίξει το στόμα της η μεγάλη αδελφή του Ουώρεν Μπήτυ, ο οποίος θεωρείται απ' όλους τους εν ζωή άνδρες της οικουμένης αυτός που έχει ξαπλώσει με τις περισσότερες γυναίκες. Μέτρια περίπτωση ηθοποιού ο Ουώρεν, ταλαντούχα και πολυβραβευμένη η Σίρλεϋ.

Δεν μιλάει μόνο με το στόμα και λέει απίθανα πράγματα η Αμερικανίδα Σίρλεϋ Μακλαίην, γράφει και στα βιβλία της, όλα πολυδιαβασμένα, πράγματα που άλλους φοβίζει και τρομάζει. Κάποιοι εβραιομάχοι φθάνουν να υποστηρίζουν ότι δεν έγινε ποτέ το Ολοκαύτωμα από τους ναζί. Η ηθοποιός και συγγραφέας που δεν γούσταρε την κοσμική ζωή και ψάχθηκε με αφοσίωση ερευνήτριας στα ούφο, έγραψε και το άλλο τρελλό:

«Μήπως τα περισσότερα θύματα του Ολοκαυτώματος απλά πλήρωσαν το κάρμα τους από τις προηγούμενες ζωές τους, ίσως τότε να ήταν Ρωμαίοι στρατιώτες και σταύρωναν χριστιανούς, μήπως ήταν σταυροφόροι που έσφαξαν μουσουλμάνους στο όνομα του Χριστού, μήπως μαχητές του Ανίβα ή κάποιοι Έλληνες που με τον Μέγα Αλέξανδρο λεηλάτησαν την Ανατολή. Η ενέργεια του φόνου είναι αέναη και τη βιώνει τόσο ο δολοφόνος, όσο και ο δολοφονημένος».

Τα θύματα, δηλαδή, του Χίτλερ, κατά την χολυγουντιανή ηθοποιό συμμετείχαν σ' ένα «παιχνίδι» όπου ξεπληρώνονται οι λογαριασμοί σε τούτη τη ζωή. Η κυρία που θαρρεί πως έχει ζήσει, σ' ένα προηγούμενο πέρασμά της από τη γη, στη χαμένη Ατλαντίδα, αναρωτιέται μήπως ο σοφός Στήβεν Χώκιγκ «προκάλεσε» ο ίδιος την αναπηρία του για να βοηθήσει έτσι τον εαυτό του στη συμπαντική κατανόηση.

Είχε πρόβλημα στους αστραγάλους της και η μητέρα της, μια Καναδή ηθοποιός, την έστειλε να κάνει χορό, αλλά τελικά έγινε ηθοποιός η Σίρλεϋ Μακλαίην. Πρώτη της ταινία στα 21 της, το Ποιος Σκότωσε τον Χάρυ, του Άλφρεντ Χίτσκοκ. Μετά από 4(!) υποψηφιότητες Όσκαρ πήρε το μεγάλο βραβείο Α' ρόλου το 1983 για το Σχέσεις Στοργής. Την τελευταία εμφάνισή της στο σινεμά την έκανε σε φιλμ το 2012.

Διαβάστε ακόμα:

Η γυναίκα αφετηρία του σύγχρονου θεάτρου