ΤΟ ΣΤΡΑΤΗΓΕΙΟ ΣΤΟ ΑΓΙΟΝ ΟΡΟΣ!

 

Δεν λέει κάτι το όνομα Εμμανουήλ Παπάς. Δεν θα πιάσει το μάτι σου κρεμασμένη στον τοίχο σχολικής αίθουσας τη φωτογραφία του στρατηγού.Ο παλλήκαρος. Ο Πατριώταρος. Ο πρωταγωνιστής του ξεσηκωμού του 1821, που δεν του έλειπε η ψυχή και το νταηλίκι αν τον συγκρίνεις με τις φίρμες της Επανάστασης, τους Παπαφλέσσες και Διάκους, αναφέρω σκόπιμα δυο ρασοφόρους. Ιερέας χειροτονήθηκε από πιτσιρικάς ο Μανώλαρος, πλουσιόπαιδο, πνεύμα ανήσυχο και ποτέ προσκυνημένο στον κατακτητή.

Όλα ξεκίνησαν όταν μυήθηκε στη Φιλική Εταιρεία ο Εμμανουήλ ο οποίος επειδή ήταν παπάς, στο επίθετο έγινε Παπάς. Εξελίχθηκε σε τραπεζίτη και νταραβεριζότανε μια χαρά με τους μπέηδες των Σερρών και των γύρω περιοχών. Κι όταν οι μπίζνες του προχώρησαν στο εμπόριο και αφού μύησε και τα τέσσερα αδέλφια του στην Φιλική, μετακινήθηκε στην Κωνσταντινούπολη. Εκεί πλέον οργανώθηκε πιο δυνατά, συνωμοτικά, μ' άλλους Έλληνες και απλά περίμενε το σύνθημα.

Ο Εμμανουήλ Παπάς, που γεννήθηκε στο χωριό Δοβίτσα των Σερρών το 1772, ξεσήκωσε πρώτα τον Πολύγυρο. Συνέβη σα σήμερα, 17 Μαΐου, το 1821. Στη συνέχεια ακολούθησαν όλα σχεδόν τα χωριά μ' αυτόν επικεφαλής, αλλά η επανάσταση στη Χαλκιδική απέτυχε.

Κάτι πήγε στραβά. Δύο χαμένες μάχες, στα Βασιλικά και την Γαλάτισσα έφεραν το τέλος. Κι όμως, όλα είχαν ξεκινήσει με τόσο ενθουσιασμό. Και με μια μεγάλη νίκη στην Κασσάνδρα του στρατού των 2.500 ανδρών του Εμμανουήλ Παπά, ο οποίος είχε εγκατασταθεί στο Άγιον Όρος!

Οι Τούρκοι τον πήραν στο κυνήγι κι αυτός, ο Παπάς, αποκομμένος από τον Υψηλάντη, την κοπανάει από το Άγιον Όρος και με καϊκι ξεκινάει για την Ύδρα. Πέθανε από συγκοπή στα 49 του χρόνια, πάνω στο πλοιάριο. Κηδεύτηκε με τιμές στρατηγού στην Ύδρα. Το όνομά του, ως ένας από τους πρωταγωνιστές του 1821, είναι μαζύ μ' όλα τα άλλα στη Βουλή.

Διαβάστε ακόμα:

Μπαρουτοκαπνισμένος πολεμιστής, υπασπιιστής του βασιληά