Η ΤΟΥΡΚΟΑΛΒΑΝΟΣΟΥΛΙΩΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ

 

Τρελαίνομαι για τον Αλή Πασά. Πολύ δυνατό άτομο, θέλω να γνωρίζω το κάθετι γι' αυτόν. Σου λέει πολλά για τον Άνθρωπο, για το πως κυκλοφορεί στη γη τα τελευταία 10.000 χρόνια αυτό το συγκεκριμένο κάθαρμα. Ο Αλή Πασάς ο Τεπελενλής. Αλβανός από το Τεπελένι, ο κυβερνήτης της οθωμανικής Ελλάδος στο όνομα του σουλτάνου. Αυτός, όμως, έπαιζε για πάρτη του. Κανένας δεν του είχε εμπιστοσύνη. Οι Έλληνες, οι Τούρκοι, οι Αλβανοί, οι Αρβανίτες, οι Γάλλοι, οι Ρώσοι. Πάντα πρωταγωνιστής. Τίποτα δεν γινόταν χωρίς τη συμμετοχή του, με κριτήριο πάμτα το προσωπικό του όφελος.

Το μέγα απωθημένο του Αλή, που ήταν 200 οκάδες πράμα, η ανεξαρτησία του. Η αυτονομία του. Και στα χαρτιά, όχι απλά στα λόγια, να γίνει το αφεντικό στην περιοχή του και να την αυγαταίνει συνεχώς. Να μη σταματά να κάνει παιχνίδι, διπλωματικό, παρασκηνιακό, στρατιωτικό. Με καμία μπέσα. Σήμερα είναι με κάποιον, αύριο εναντίον του.

Το μαράζι του Αλή Πασά οι Σουλιώτες. Δεν μπορούσε να συμβιβαστεί ότι αυτοί οι βουνήσιοι κατσικοκλέφτες, πραγματικοί νταήδες, μια φυλή εντελώς ξεχωριστή, λένε ότι είναι Αρβανίτες, δηλαδή ελληνοποιημένοι Αλβανοί χριστιανοί. Υπήρχαν και μουσουλμάνοι Έλληνες Σουλιώτες.

Δεν μπορούσε, λοιπόν, να τους φέρει βόλτα τους Σουλιώτες ο Αλής, που κι αυτός καθόταν στο στομάχι των τοπικών μπέηδων Αλβανών, των «τουρκοαλβανών» όπως τους θέλει η Ιστορία. Το 1803 τεράστια η επιτυχία του Τεπελενλή, επιτέλους ξεπάτωσε τους Σουλιώτες. Με την ευκαιρία να πω ότι αν ήμουν σκηνοθέτης κινηματογράφου θα γύριζα τη μία ταινία μετά την άλλη, με θέμα τον ιδιαίτερο τρόπο ζωής των λεβέντηδων Σουλιωτών.

Στις 2 Ιουλίου, σα σήμερα το 1804, γίνεται μια συνάντηση που δυστυχώς δεν έγραψε τελικά. Τουρκοαλβανοσουλιώτικη συναγωγή. Μπαρουτοκαπνισμένοι πολεμιστές με μάτια βαρειά, που δεν τολμάς να τα αντικρύσεις στα ίσα, μόνον στα κλεφτά. Η συνάντηση γίνεται στην Πάργα και είναι εκεί Κίτσος Μπότσαρης, Φώτης Τζαβέλας. Οι «τουρκοαλβανοί» με γνήσιο ελληνικό αίμα Ισμαήλ Κόκας, Μωχάμετ Νταλιάνη.

Από τον σουλτάνο ειδοποιούν, να έχει το νου του, τον ευρισκόμενο στην Κωνσταντινόπουλη Χασάν Τσαπάρη, Έλληνας κι αυτός, μουσουλμάνος. Συμφωνούν να έρθουν από την Κέρκυρα οι Σουλιώτες για να ανακαταλάβουν το Σούλι με τη βοήθεια των «συμμάχων» μπέηδων.

Η δουλειά δεν έγινε. Οι «σύμμαχοι» τουρκοαλβανοί δεν άφησαν το σουλιωτομάνι, οπλισμένο μέχρι τα δόντια, να αποβιβαστεί στις ακτές της Ηπείρου. Φοβήθηκαν ότι οι «σύμμαχοι» τους Σουλιώτες θα άρπαγαν τα κτήματα τους.

Διαβάστε ακόμα:

Βούλγαροι εναντίον Βουλγάρων στον Μακεδονικό Αγώνα