ΑΥΤΟΣ ΗΤΑΝ Ο ΜΕΛΑΜΨΟΣ ΣΤΗΝ ΤΑΙΝΙΑ

 

Τελικά, λες, και το σινεμά βρέθηκε επειδή ήταν απαραίτητο να καταγραφούν στην αιωνιότητα κάποιες ωραίες γυναίκες, κάποιοι ωραίοι άνδρες με φυσική ομορφιά, με φυσική αλήθεια, όπως ο Ομάρ Σαρίφ. Αυτή είναι η δική μου κουβέντα με την πρώτη ματιά στην εικόνα του Αιγύπτιου γόη. Στο πρόσωπο του ηθοποιού διαβάζεις το διάβα του ανθρώπου από την προϊστορία, όταν ήταν πρωτόγονος, μέχρι το Σήμερα.

Έγινε παγκόσμια γνωστός στα 30 του χρόνια με την ταινία Ο Λώρενς της Αραβίας. Ο Άνδρας. Με σεβασμό τυφλό στις επιταγές της σκληρής ζωής της ερήμου. Με την ακτινοβολία και τη μεγαλοπρέπεια του ντόπιου. Με την αυστηρότητα που επιβάλλει η γνώση για το πόσο καριόλης είναι ο άλλος, ο απέναντι.

Να τον πλησιάσουμε και εκτός οθόνης. Ήταν άνθρωπος του πάθους ο Ομάρ Σαρίφ. Δεν έλεγε «Όχι» στον τζόγο και τις γυναίκες, τα άλογα και το λατρεμένο του μπριτζ, γι' αυτόν ήταν άθλημα. Παγκόσμιας κλάσης παίκτης του μπριτζ, συμμετείχε σε διεθνή τουρνουά, θεωρούσε τον εαυτό του αθλητικό συντάκτη διότι για χρόνια πολλά διατηρούσε στήλη ως αναλυτής του μπριτζ στην εφημερίδα Chicago Tribune.

Πριν από τον Λώρενς της Αραβίας, με πρωταγωνιστή τον ασπρουλιάρη Πήτερ Ο' Τουλ, είχε λάβει μέρος σε πολλές αιγυπτιακές ταινίες. Το δεύτερο εμβληματικό του φιλμ ήταν το Δόκτωρ Ζιβάγκο, επίσης με σκηνοθέτη τον τεράστιο Νταίηβιντ Λην.

Η αγαπημένη μου ταινία με τον Ομάρ Σαρίφ ήταν του κολοσσού σκηνοθέτη Τζων Φρανκενχάιμερ, το «The Horsemen», του 1971, στην Ελλάδα παίχθηκε με τον τίτλο ''Ο Αετός της Στέπας''. Πατέρας του στο έργο ένας απίστευτος Τζακ Πάλανς, σε ρόλο υψηλής ποιότητας, που δεν τον έχουμε ξαναδεί.
Πενήντα χρόνια έζησε στο Αφγανιστάν ο τυχοδιώκτης δημοσιογράφος Γιόζεφ Κέσλερ και μελέτησε τους ιππείς και τα μαγικά που μπορούσαν να κάνουν επάνω στο άλογο. Το υλικό του βιβλίου που έγραψε έγινε η ταινία. «The Horsemen».

Εκτός από τα αγγλικά, βέβαια, και τα γαλλικά που ήταν σχεδόν η μητρική του γλώσσα, ο Ομάρ Σαρίφ, πραγματικό όνομα Μισέλ Ντεμίτρι Χαλούμπ, μιλούσε και ελληνικά. Ίσως γιατί γεννήθηκε στην πήκτρα από Έλληνες Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου. Από χριστιανός καθολικός έγινε μουσουλμάνος για να παντρευτεί «την Αλίκη Βουγιουκλάκη της Αιγύπτου», πολύ πριν τον γνωρίσει ο κόσμος με τον Λώρενς της Αραβίας. Γεννήθηκε σα σήμερα 10 Απριλίου, το 1932 και πέθανε στα 83 το καλοκαίρι του 2015.

Διαβάστε ακόμα:

Μίλησε για τα άνθη του κακού