ΕΚΛΕΙΣΑΝ ΤΟΝ ΣΟΥΛΤΑΝΟ ΣΕ ΚΛΟΥΒΙ

 

Ο Ταμερλάνος, αυτός ο φοβερός Ασιάτης απλώνει στο γήπεδο 140.000 στρατό. Απέναντί του ο Σουλτάνος της οθωμανικής αυτοκρατορίας θεωρεί ότι του φθάνουν 85.000, μέσα σ' αυτούς 5.000 γενίτσαρους και 20.000 Σέρβους ιππείς. Είναι μια μεγάλη, μια ξεχωριστή μάχη, αυτή της Άγκυρας, για την οποία αγωνία έχουν οι Βυζαντινοί. Πού θα κάτσει η μπίλια.

Ο Σουλτάνος Βογιατζήτ Α' ο «Κεραυνός» είναι παικταράς. Στραγγάλισε τον αδελφό του για να σιγουρέψει το θρόνο, νταηλίκι παντρεύτηκε την κόρη του βασιληά της Σερβίας για να γίνουν σύμμαχοι. Το 1396 τσακίζει στην Ουγγαρία τον ενωμένο στρατό Γαλλίας και Ουγγαρίας. Και μετά από ένα χρόνο αρχίζει πολιορκία στην Κωνσταντινούπολη. Για πλάκα θα μπουκάριζε να το διαλύσει το καφενείο που λέγεται Βυζάντιο, επί αυτοκράτορα Παλαιολόγου, όχι του κανονικού.

Με το που εμφανίζεται στη σκηνή ο Μογγόλος Τατάρος Ταμερλάνος σφίγγουν οι κώλοι του Βογιατζήτ. Ο κιτρινιάρης καταστρέφει τα πηγάδια και αλλάζει τη ροή του ποταμού Τσουμπούκ για να ψοφήσουν στη δίψα οι οθωμανοί. Κάνει κι ένα deal με τους Τατάρους Τούρκους του Βογιατζήτ, που στον πόλεμο επάνω την κάνουν γυριστή και αλλάζουν στρατόπεδο.

Σώθηκε το Βυζάντιο! Σα σήμερα, 28 Ιουλίου, το 1402, ηττήθηκε ο σουλτάνος Βογιατζήτ και ο ίδιος συνελήφθη. Φοβερό! Τον έχωσαν σουλτάνο πράμα μέσα σε κλουβί και οι Μογγόλοι φαντάροι του Ταμερλάνου τον κορόιδευαν. Πώς να αντέξει τέτοια ξεφτύλα. Αυτοκτόνησε.

Χάρη στον Ταμερλάνο δεν έπεσε η Κωνσταντινούπουλη τουλάχιστον 50 χρόνια ενωρίτερα. Σ' αυτό όλοι οι ιστορικοί συμφωνούν. Ο Ταμερλάνος τι έκανε μετά τη νίκη του στη Μάχη της Άγκυρας; Προχώρησε μέχρι την Σμύρνη, μέχρι εκεί. Ξαφνικά, πήρε τα μπογαλάκια του και τράβηξε εναντίον της Κίνας. Επιστροφή σε γνώριμα χωράφια.

Διαβάστε ακόμα:

Θεράπευε και τους λογικούς ανθρώπους