ΠΗΡΕ ΤΟ «ΜΥΣΤΙΚΟ» ΣΤΟΝ ΤΑΦΟ ΤΟΥ

 

Απάντηση δεν θα δοθεί ποτέ. Η μπάλα πέρασε τη γραμμή του τέρματος ή όχι. Τελικός του μουντιάλ 1966 στο Ουέμπλεϋ, Αγγλία και Γερμανία Δυτική τελείωσαν 2-2 το παιχνίδι στην κανονική διάρκεια. Έγιναν πολλά στο παρασκήνιο για να πάρει το κύπελλο η Αγγλία, στο λογαριασμό και ο τελικός.

Σουτ του Τζεφ Χαρστ, η μπάλα κτυπάει στο εσωτερικό του οριζόντιου δοκαριού και καταλήγει στο έδαφος, αφού συμπληρώθηκαν 100 λεπτά, τουλάχιστον 10 μετά την έναρξη της παράτασης, στις 30 Ιουλίου, σα σήμερα. Είναι η φάση που η Ιστορία του ποδοσφαίρου δεν έχει δώσει απάντηση.

Το γκολ(;) μέτρησε, έγραψε το 3-2 και είναι η πιο αμφισβητούμενη φάση σε τελικούς του παγκόσμιου κυπέλλου, όπως λεγόταν τότε η διοργάνωση. Ο Ελβετός διαιτητής Ντινστ ήταν επόμενο να τρέξει στον 40χρονο επόπτη, τον σοβιετικό Τοφίκ Μπαχράμωφ.

Όπως αρκετοί που δεν κατάφεραν να κάνουν καριέρα ποδοσφαιριστή, έτσι και ο Τοφίκ από το Αζερμπαϊτζάν έγινε διαιτητής, μετά τον πόλεμο. Είχε λάβει μέρος στην ιστορική και καθοριστική για τα σχέδια του Χίτλερ Μάχη του Στάλινγκραντ, όπου η Γερμανία ηττήθηκε από την Σοβιετική Ένωση.

«Αφού η μπάλα «έπιασε» και δίχτυ όταν κτύπησε στη μέσα πλευρά του δοκαριού, το γκολ είναι κανονικό...». Κάπως έτσι το έγραψε στην αυτοβιογραφία του ο Αζέρος αντιφασίστας Τοφίκ Μπαχράμωφ, ο μοναδικός διαιτητής στη γη που έχει δώσει το όνομά του σε ποδοσφαιρικό γήπεδο!

Μετά το θάνατο του Μπαχράμωφ το «Στάδιο Λένιν» στο Μπακού μετανομάστηκε «Μπαχράμωφ». Τα αποκαλυπτήρια του αγάλματος του έξω από το γήπεδο έγιναν με την ευκαιρία αγώνα Αζερμπαϊτζάν - Αγγλία(!) το 2004. Παρών ήταν και ο Τζεφ Χαρστ!

Η Αγγλία, μ' ένα ακόμα γκολ του ακραίου κυνηγού της Ουέστ Χαμ Τζεφ Χαρστ, πήρε με 4-2 το μοναδικό μέχρι σήμερα διεθνή της τίτλο.

Λέγεται ότι ο γιος του Μπαχράμωφ πριν πεθάνει ο πατέρας του, τον ρώτησε για τελευταία φορά «Η μπάλα πέρασε τη γραμμή του τέρματος;...». Και η απάντηση στον γιο του δόθηκε με μια λέξη «Στάλινγκραντ».

Διαβάστε ακόμα:

Ο νο 1 μαφιόζος του παγκόσμιου αθλητισμού