ΑΠΟΚΕΦΑΛΙΣΤΗΚΕ Ο ΠΙΟ ΦΙΛΟΛΑΙΚΟΣ ΒΑΣΙΛΗΑΣ!

 

Η μεγάλη Επανάσταση. Η γαλλική του 1789. Και επειδή ιστορικά καταγράφεται για μεγάλη, είχε και πολύ αίμα. Μεγάλα φονικά. Η μόδα ήταν η γκιλοτίνα, γι' αυτό αποκεφαλίστηκε ο τελευταίος βασιληάς της Γαλλίας, ο Λουίς 16ος, άλλωστε με τον ίδιο τρόπο κι άλλοι, χιλιάδες άλλοι. Γιατί, όμως, οι επαναστάτες, οι δημοκρατικοί υπό την πίεση του Διαφωτισμού, άφησαν να περάσουν διόμισυ χρόνια για να σκοτώσουν τον Λουδοβίκο;

Ο Λουδοβίκος ο ΙΣΤ, που γεννήθηκε σα σήμερα, 23 Αυγούστου, το 1754, ήταν ο μεγαλύτερος από τα άλλα επτά αδέλφια του και δεν γνώρισε την φροντίδα των γονιών του, που λάτρευαν τον Λουδοβίκο της Βουργουνδίας, πέθανε αυτός 10 χρονών. Θεόστραβος, ούτε τη μύτη του δεν έβλεπε ο εγγονός του Λουδοβίκου 15ου, που τον διαδέχθηκε, ο Λουδοβίκος 16ος, φιλομαθής ψώνιο με την αστρονομία και τις τέχνες. Είναι και ο πρώτος στην Ιστορία Γάλλος μονάρχης που μιλούσε αγγλικά.

Δύσκολη η επαφή, η επικοινωνία με τον μύωπα Λουδοβίκο διότι ήταν συνεχώς αφηρημένος. Από τα 11 χρόνια του είχε αυτό το κουσούρι, τότε που έγινε δελφίνος, διάδοχος του θρόνου, και επειδή ήταν ανήλικος ανέλαβαν να «εκπαιδεύσουν» τον μελλοντικό αυτοκράτορα τέσσερις γεροντοκόρες θείες του.

Παντρεύτηκε την περιβόητη Μαρία Αντουανέτα, 16 χρόνια νεώτερή του, και έκανε μαζί της 4 παιδιά. Φιλοδοξούσε να είναι αγαπητός στον λαό, πράγματι ήταν ο πιο δημοκρατικός μονάρχης, με παροχές στον κοσμάκη. Θα μπορούσες να τον χαρακτηρίσεις μέχρι και προοδευτικό. Επειδή ούτε τις νύχτες δεν μπορούσε να κοιμηθεί ο φουκαράς, τον έπιαναν συχνά κρίσεις πανικού, με συνέπεια η πιτσιρίκα βασίλισσα Αντουανέτα να πάρει το επάνω χέρι στην εξουσία.

Ξεσπάει η επανάσταση. Φυλακίζεται η βασιλική οικογένεια. Οι βασιλικοί οίκοι της Ευρώπης φοβούνται τον κώλο τους, μην πάθουν τα ίδια, όλοι θέλουν να βοηθήσουν τον Λουδοβίκο. Πρώτος απ' όλους ο αδελφός της Μαρίας Αντουανέτας αυτοκράτωρ της Αυστρίας Λεοπόλδος Β', ο οποίος όμως σκέπτεται στην αναμπουμπούλα απάνω να αρπάξει τουλάχιστον την Αλσατία, κι αν τον παίρνει στη συνέχεια κι άλλα γαλλικά εδάφη.

Οι επαναστάτες, σκέτοι συριζαίοι του 2015, τρώγονται μεταξύ τους, άλλοι έτσι, άλλοι αλλοιώς λένε πως θα πετύχει η Επανάσταση και λίγο ασχολούνται να ισχυροποιήσουν τον στρατό. Μπουκάρει στην Γαλλία ένας άλλος βασιληάς και στρατιωτικά ξεβρακώνει τους επαναστάτες, αγνοώντας τα παζάρια τους με τον Λεοπόλδο.

Βρωμάει η δουλειά, λέει ο Ροβεσπιέρος, ο αρχιεπαναστάτης, να πάρουμε το κεφάλι του Λουδοβίκου. Οι επαναστάτες, αφού αποκεφάλισαν τον...σύντροφο Ροβεσπιέρο(!) συνέχισαν να... επαναστατούν μέχρι το 1799(!) και ο επόμενος... μονάρχης της Γαλλίας ήταν ο κάργα... αντιβασιλικός Ναπολέων. Ο Μέγας...αυτοκράτωρ, ο υπερβασιληάς Βοναπάρτης.
Μην πεις Πουτάνα Ιστορία. Να λες Πουτάνες τους ανθρώπους.

Διαβάστε ακόμα:

Το πιο ανιγματικό χαμόγελο