ΜΕΓΑΣ ΑΥΤΟΚΡΑΤΩΡ, ΜΕΓΑΣ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΑΣ

 

Είναι βασιληάς σε λαούς διαφορετικούς. Λογιών λογιών φυλές. Και με θρησκεία των παπούδων τους ο καθένας. Πρόβλημα στον εξουσιαστή. Σοβαρό πρόβλημα. Θα τον βόλευε όσους έχει κατακτήσει να έχουν την ίδια θρησκεία. Να ελέγχεται η σακούλα.

Μην το επεξηγήσουμε το γιατί εξυπηρετεί τον μονάρχη η ίδια θρησκεία, στα παπάρια του ποια είναι αυτή. Ο αυτοκράτωρ είναι υπεράνω θρησκείας, δεν είναι λαουτζίκος. Τη θρησκεία ο εξουσιαστής τη χρειάζεται για εργαλείο, για μέσο, όχι για να την... πιστεύει.

Μέγας Θεοδόσιος. Αφού η Ιστορία και η θρησκεία τον έχουν καταγράψει «Μέγα», άρα πρόκειται για μέγα κάθαρμα. Δεν τον είπανε «Μέγα» επειδή ήταν ποδοσφαιριστής και κομμωτής, ποιητής και ερευνητής. Στρατηλάτης ήταν ο Θεοδόσιος, αυτοκράτωρ και στο δυτικό και στο ανατολικό κομμάτι της πολυεθνικής ρωμαϊκής αυτοκρατορίας.

Γράφουμε για τον Μέγα Θεοδόσιο με αφορμή ότι σα σήμερα 8 Νοεμβρίου, το 392... κατάργησε τις αρχαίες θρησκείες. Γίνεται αυτό; Ασφαλώς και δεν γίνεται. Ο πιστός δεν αλλάζει με τίποτα τη θρησκεία του. Δεν χρειάζεται να γνωρίζει, ούτε και ενδιαφέρεται να μάθει τι γράφουν τα κιτάπια της θρησκείας. Πιστός είναι, άρα τυφλός. Ό,τι βρήκε από τους γονείς του, αυτό είναι και δεν το αρνείται. Διαφορετικά είναι άπιστος.

Ο Θεοδόσιος, λοιπόν, που γεννήθηκε το 347, με την άδεια πιθανόν του Θεού, απαγόρευσε δια νόμου τις «ειδωλολατρικές» λεγόμενες θρησκείες αφού προηγουμένως είχε ανακηρύξει επίσημο δόγμα τον χριστιανισμό. Δεν ήταν μαλάκας, σπουδαίος στρατηγός ήταν αλλά και μεγάλος διπλωμάτης. Γι αυτό πήγε με τη μόδα, με τη νέα θρησκεία που είχε επιβληθεί.

Έπρεπε να περάσουν αιώνες για να κατακτήσει ο πολιτισμένος άνθρωπος το δικαίωμα της ανεξιθρησκείας. Τότε, στην εποχή του Θεοδοσίου, και μέχρι πριν λίγες δεκαετίες, η εξουσία έφθανε πολύ εύκολα στο έγκλημα, στο μαζικό έγκλημα στο όνομα της θρησκείας, του νόμου, της τάξεως, του έθνους, όλα αυτά τα κατασκευάσματα.

Έχει μείνει στην Ιστορία η Σφαγή χιλιάδων άοπλων στον Ιππόδρομο της Θεσσαλονίκης με διαταγή του Θεοδοσίου. Για ποιο λόγο; Να τον αναφέρουμε αν έχει κάποια σημασία η... αιτία κι όχι το ίδιο το φονικό απροστάτευτων, τους υπολόγισαν σε 17.000 στη σούμα.

Διαβάστε ακόμα:

Η Λωξάντρα ήταν γιαγιά της