Ο ΚΛΩΝΤ, Η ΚΑΜΙΛ ΚΑΙ Η ΑΛΙΣ

 

Την βρίσκω στις βιογραφίες διασήμων. Όχι, πως δεν έχουν να μου πουν οι ζωές αγνώστων ανθρώπων. Όποιος έχει καθαρό μυαλό, είναι υπεράνω θρησκειών, κρατών, τέλος πάντων έχει το κουράγιο να αντιμετωπίσει ωμά την αξία και τη ματαιότητα της ύπαρξής μας, το καλύτερο φροντιστήριο είναι η άνευ όρων προσέγγιση άλλων ατόμων.

Κλωντ Όσκαρ Μωνέ. Ένας που πέρασε και ακούμπησε. Που γεννήθηκε για να προσθέσει κάτι. Να μας δείξει κάτι. Κι αυτό το κάτι, κατά γενική αναγνώριση, να είναι φως. Τι θα πει Φως στην τέχνη, στην πολιτική, στην οικονομία, στην παιδεία, στον αθλητισμό;

Φως, λέω εγώ, σημαίνει Αλήθεια. Να σε φωτίσει, όχι εσένα ακριβώς, αλλά το γένος σου, το είδος σου, ότι είσαι αυτός που είσαι και πάψε επιτέλους να μας τα ζαλίζεις. Αυτός είσαι, ρε, ποτέ δεν θα γίνεις άλλος, άρα ότι κι αν κατασκευάσεις, νόμους, θρησκείες, ιδεολογίες, μύθους, δεν πρόκειται να βγεις από το λούκι που σε έχει καταδικάσει η Φύση.

Τη Φύση ζωγράφιζε ο Μωνέ, που γεννήθηκε 14 Νοεμβρίου, σα σήμερα το 1840. Στα χρόνια του όλοι σχεδόν οι ζωγράφοι έφτιαχναν πίνακες με θέματα από την ύπαιθρο. Αυτός, ο Claude Oscar Monet ξέφυγε από την κλασική ζωγραφική, τον ρομαντισμό, τον ιδεαλισμό και με τη μαστοριά του, και χρώματα ζωηρά, ζωντανά, της φύσης τα χρώματα, έγινε ο αρχιδάσκαλος του ιμπρεσιονισμού. Τι θα πει αυτό;

Έφτιαξε ένα πίνακα ο μαιτρ και τον ονόμασε Impression Sunrise, Η Αποτύπωση του Ηλιοβασιλέματος. Στα αγγλικά impression σημαίνει Εντύπωση, και Εκτύπωση, και Ανατύπωση. Λέξεις είναι αυτές. Και η κάθε λέξη έχει μια δυναμική φαντασιακή. Η λέξη, με τη χρήση της, όπως εννοιολογικά επενδύεται ανά τους αιώνες, λειτουργεί από μόνη της χωρίς μεταφράσεις, ερμηνείες.

Μη λέμε περισσότερα. Από την ονοματοδοσία του εν λόγω πίνακα ένας κριτικός τέχνης χαρακτήρισε ιμπρεσιονιστή τον Κλωντ Μωνέ, τον πατέρα του κινήματος του impressionism, του ιμπρεσιονισμού. Κι όλοι μέχρι σήμερα οι ιμπρεσιονιστές αισθάνονται πνευματικά τέκνα του σπουδαίου Γάλλου.

Στο πρόσωπο της Καμίλ αλλά και στο κορμί της, ο Κλωντ βρήκε την πιτσιρίκα που ήθελε για μοντέλο του. Ήταν η μούσα του, την παντρεύτηκε στα 30 του. Γνωρίζεται μ' έναν τύπο λεφτά που χρεοκόπησε ο φουκαράς και αναγκάστηκε να μεταναστεύσει. Εγκαταλείπει πίσω του την γυναίκα του και τα δύο παιδιά τους.

Η Καμίλ χτυπιέται από καρκίνο, η ερωμένη του ζωγράφου Αλίς μέχρι νοσοκόμα γίνεται στην γυναίκα του εραστή της ενώ φροντίζει και τα παιδιά τους. Πεθαίνει η Καμίλ και ο Κλωντ παντρεύεται την μητέρα 4 παιδιών Αλίς, μετά το θάνατο του συζύγου της.

Υπέφερε από κρίσεις μελαγχολίας και κατάθλιψης ο Μωνέ, κι όταν πέθανε η Αλίς ήταν ένας δυστυχής άνθρωπος. Ζωγράφισε 250 έργα, 500 άλλα δικά του τα κατέστρεψε.

Διαβάστε ακόμα:

Σταχτοπούτα που δεν ήταν ξυπόλυτη