Ο ΑΠΡΙΛΗΣ ΦΕΡΝΕΙ ΚΑΥΛΕΣ, ΣΗΚΩΜΑΡΕΣ

 


April Fool’s day. Έτσι λένε την πρωταπριλιά οι μαλάκες οι Άγγλοι. Ημέρα της πλάκας η σημερινή, δηλαδή. Της ανοησίας. Της τρέλας. Ε, δεν είναι ξεφτύλα αυτό; Τη πρώτη ημέρα της χρονιάς να την γελοιοποιείς; Ξέχασα να το πω. Τον μεσαίωνα είχε καθιερωθεί αρχή του έτους, δηλαδή πρωτοχρονιά η πρώτη Απριλίου. Φοβερά πράγματα, κύριε. Μόνον απ’ αυτό και χωρίς να το πας βαθειά το πράμα μπορεί και ο τελευταίος μαλάκας να καταλάβει πόσο για πλάκα τον είχαν τον λαό. Να ξυπνάς το πρωί και πριν καλά καλά ξεκινήσεις την ημέρα σου να γελάς σα μαλάκας. Η, να σε βλέπουν οι άλλοι και να γελάνε μαζί σου. Αυτό είναι το μήνυμα. Έλα μωρέ, δεν είναι σοβαρή ιστορία η ζωή. Γιατί;

Συμφέρει ο μαλάκας λαός να παραμένει μαλάκας. Καραγκιόζης. Να μη βλέπει το δράμα της ζωής, τη τραγωδία της ζωής, αλλά να τη βγάζει με την κοροϊδία της ζωής, με τον ευτελισμό της ζωής.

Είναι ξανθός ο Απρίλης για να κάνουμε ταμείο. Βέβαια, Ούτε μελαχροινός και μελαγχολικός, καστανός, γκρίζος και μαύρος. Όχι, ποτέ. Με τον Απρίλη ξεκινά ο χορός της πλάσης και μετά τη νάρκη του χειμώνα βαράνε οι μεγάλες καύλες, οι ξαφνικές σηκωμάρες. Πώς να αγνοηθούνε αυτά τα πράγματα; Αυτά τα επικίνδυνα πράματα. Βάλε στον μαλάκα το καλαμπούρι και άστον να τη βρει με τα χωρατά και δεν τρέχει τίποτα αν καβαλήσει καμία στρογγυλόκωλη παρθένα.

Η κονόμα θέλει σταθερότητα και ηρεμία. Η εξουσία δεν γουστάρει εγέρσεις και εξεγέρσεις, στάσεις και επαναστάσεις, κινήματα και σηκώματα. Όχι, τέτοια πράγματα. Έτσι στήθηκε η πρωταπριλιά. Να λες ψέματα. Να αποδέχεσαι το ψέμα διότι, λέει, το επιβάλλει το έθιμο. Και μέσα στο κόλπο όλοι και πρώτα απ’ όλα οι εφημερίδες που κάθε πρωταπριλιά κυκλοφορούν μ’ ένα ψέμα, με μία ψεύτικη είδηση.

ΟΛΟΚΛΗΡΟ το σεντόνι του αποδυτηριάκια το διαβάζεις στο κείμενο με τίτλο ΤΟ ΧΕΡΙ ΚΑΙ Η ΕΚΔΙΚΗΣΗ ΤΟΥ ΠΟΔΙΟΥ