Η ΠΟΡΝΗ ΠΟΥ ΤΙΜΗΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΟΝ ΛΕΥΚΟ ΟΙΚΟ

 

Κάποια άτομα δεν τα κρίνεις, απλά τα παρατηρείς, σ' αυτά που λένε, σ' αυτά που κάνουν, όταν εκείνων η ζωή μοιάζει όπως της Μάγια Αγγέλου. Στο φινάλε, ποιο είναι το νόημα της κριτικής, όχι βέβαια μόνον να επαινείς, μόνον να επικρίνεις. Και πώς θα το κάνεις αυτό αν προηγουμένως δεν γεμίσεις από εμπειρίες που προσφέρουν κάποιοι που βίωσαν τα πιο άγρια, περιπετειώδη σενάρια ζωής.

Η Μάγια Αγγέλου από μόνη της είναι μια σελίδα στο μυθιστόρημα της αληθινής ζωής κάθε ανθρώπου, είτε κάποιος έζησε, είτε όχι, όσα έπαθε, όσα γνώρισε η σπουδαία νεγροαμερικάνα με το ελληνικό όνομα. Ο πρώτος της από τους πόσους(;) γάμους της ήταν με Έλληνα ναυτικό, κάποιον Αναστάσιο Αγγέλου, το 1954, κι αυτή κράτησε το όνομα μέχρι το τέλος της πλούσιας σε δράση ταραχώδη ζωή της.

Μορφή της σύγχρονης Αμερικής η Maya Angelou που γεννήθηκε στο Μισούρι σα σήμερα 4 Απριλίου, το 1928 και στα 9 χρόνια της βιάστηκε από τον γκόμενο της μάνας της. Είπε τι συνέβη, ο βιαστής κατέληξε στη φυλακή και τον καθάρισαν όταν βγήκε έξω τα αδέλφια της μάνας της, οι θείοι της. Θεώρησε τον εαυτό της υπεύθυνο για τη δολοφονία, επειδή «μίλησε» για τον βιασμό της, και για πέντε χρόνια έμεινε βουβή. Ούτε λέξη.

Στα 15 η Μάργκεριτ Τζόνσον που έγινε Μάγια Αγγέλου, το λογοτεχνικό της ψευδώνυμο, ήταν οδηγός τρόλεϋ. Στα 16 γέννησε παιδί και βγήκε στην «αγορά εργασίας» ως χορεύτρια, γκαρσόνα, πόρνη, αργότερα και προαγωγός σε νεαρές πουτάνες. Στη συνέχεια την περίμενε το τραγούδι, το θέατρο και ο ακτιβισμός. Δίπλα στον Μάρτιν Λούθερ Κιγκ και τον Μάλκολμ Χ, σε μια Αμερική που παίζουν ακόμα οι φυλετικές διακρίσεις.

Το κατεστημένο των ΗΠΑ ανεγνώρισε την Μάγια Αγγέλου, την μεγάλη ποιήτρια και πεζογράφο. Την καθηγήτρια πανεπιστημίου. «Επιτυχία σου είναι να σ' αρέσει ο εαυτός σου, να σ' αρέσει αυτό που κάνεις», μια κουβέντα της Μάγια.

Τιμήθηκε από τους προέδρους Τζέραλντ Φορντ και Τζίμυ Κάρτερ. Απήγγειλε ποίημα στην τελετή ανάληψης των καθηκόντων του Μπιλ Κλίντον. Ο Ομπάμα της έδωσε το Μετάλλιο Ελευθερίας. Το 2015 τα αμερικάνικα ταχυδρομεία την έκαναν γραμματόσημο.

«Όλα στο σύμπαν έχουν ρυθμό, όλα χορεύουν». Της Μάγια κι αυτό, ο αποδυτηριάκιας απλά τα επέλεξε από όσα αξιοπρόσεκτα είπε η Αγγέλου που έκανε και δική της εκπομπή στην τηλεόραση. Δύο ακόμα της Μάγια Αγγέλου που πέθανε στις28 Μαΐου το 2015.

-«Να φυλάγεσαι από τον γυμνό που σου χαρίζει το πουκάμισό του».

-«Η ζωή είναι πόρνη, βγες έξω να τους αλλάξεις τα φώτα».

Διαβάστε ακόμα:

Ενα αλφάβητο χωρίς γράμματα