ΒΡΗΚΕ ΤΟ ΤΡΕΜΟΥΛΟ, ΔΕΝ... ΕΤΡΕΜΕ ΤΗΝ ΕΞΟΥΣΙΑ

 

Σήμερα θα τον λέγαμε αντιστασιακό. Ήταν και συνωμότης, συμμετείχε σε μυστικές ανατρεπτικές οργανώσεις, μέχρι που είχε συλληφθεί κατηγορούμενος για απόπειρα δολοφονίας του Άγγλου βασιληά. Ο γιατρός με κοινωνικές ευαισθησίες, αντικαθεστωτικός, ανοικτά ενάντια της ολιγαρχίας, της αριστοκρατίας, και πάντα στο πλευρό του χοντρού λαού, όπως θα έλεγε παλιός Έλληνας κομουνιστής. Γράφουμε για τον James Parkinson που γεννήθηκε 11 Απριλίου σα σήμερα, το 1755, έξω από το κέντρο του Λονδίνου.

Γεννήθηκε επαναστάτης ο άνθρωπος που έδωσε το όνομά του στη νόσο Πάρκινσον, διότι πρώτος αυτός την επεσήμανε, την περιέγραψε, την ανέδειξε. Γιατί να κωλώσω να πω την κουβέντα μου. Αν το έργο ήταν τούμπα, αν στις κοινωνίες το κουμάντο το είχαν οι πολλοί, και οι λίγοι υπέφεραν από την αδικία των πολλών, τότε ο Πάρκινσον, με το μικρόβιο της αμφισβήτησης της εξουσίας, θα ήταν κόντρα στους πολλούς. Να, αν κάποιος μου προσάψει ότι στην πραγματικότητα χαρακτηρίζω γραφικό τον αντιρρησία, τον αιρετικό, τον ανατρεπτικό, τον έτσι κι αλλοιώς της άλλης πλευράς.

Ας περιοριστούμε στον πολιτικό ακτιβιστή, θαυμαστή της Γαλλικής Επανάστασης, συντάκτη σε μπροσούρες για τα δίκαια του λαού Πάρκινσον, ο οποίος το 1817 μελέτησε την «τρομώδη παραλυσία». Όταν το χέρι του αρρώστου τρέμει ενώ βρίσκεται σε ακινησία. Ακούσια.

Η νόσος του Πάρκινσον. Εκφυλιστική διαταραχή που όλο και περισσότερο προσβάλλει ανθρώπους του αιώνα μας, συνήθως μετά τα 65 χρόνια. Δεν «δουλεύει», δεν ελέγχει το κεντρικό μυϊκό σύστημα. Μειωμένο σε ενέργεια το «Επιτελικό Γραφείο» του εγκεφάλου. Πρόσωπο ανέκφραστο, ασταθής θέση, δυσκαμψία. Δεν είναι ασθένεια θανατηφόρος.

Γιος φαρμακοποιού και εμπειρικού γιατρού με μεγάλη πελατεία ο Τζαίημς, έγινε γιατρός χωρίς δίπλωμα, και ανέλαβε το πόστο του πατέρα του. Ερωτευμένος, δοσμένος ολότελα στο αντικείμενο της δουλειάς του. Να διαβάζει και να ερευνά. Γιατί αυτό, γιατί εκείνο. Ασχολήθηκε ιδιαίτερα με την αρθρίτιδα, την γάγγραινα, την περιτονίτιδα. Και μανιώδης συλλέκτης απολιθωμάτων. «Διάβαζε» πλήθος πετρωμάτων της γης, σα να έψαχνε το μυστικό της δημιουργίας...

Ο Τζαίημς Πάρκινσον πήγε από εγκεφαλικό στις 21 Δεκεμβρίου το 1824. Ήταν πατέρας έξι παιδιών, απ' αυτά το ένα, γιατρός κι αυτός, είναι ο πρώτος που περιέγραψε τη νόσο που την λέμε σκωληκοειδίτιδα.

 

Διαβάστε ακόμα:

Αυτός ήταν ο μελαμψός στην ταινία