ΡΕΜΑΛΙ ΕΛΛΗΝΑΣ, ΑΓΑΛΜΑ ΤΟΝ ΕΚΑΝΑΝ ΕΛΛΗΝΕΣ

 

Ο πρώτος Έλληνας που πάτησε το πόδι του στην Αμερική. Κάποιος Θόδωρος πριν από 500 χρόνια. Άσε τι γράφουν κάποιοι σε βιβλία και ληξιαρχεία. Τίποτα δεν είναι σίγουρο. Τέλος πάντων, σύμφωνα με την παραϊστορία ο εν λόγω Θόδωρος, ποιος ξέρει τι σόι τυχοδιώκτης ήτανε, αγνώστων στοιχείων, αποκαλούμενος Griego, βρέθηκε στο τσούρμο ενός ημιπαράνομου πειρατή ο οποίος από την Ανδαλουσία ξεκινάει με πέντε παπόρια στις 17 Ιουνίου το 1527 για Φλώριδα. Μεγάλο το ταξίδι για εκείνη την εποχή, 35 χρόνια μετά την «ανακάλυψη» της αμερικάνικης ηπείρου από τον Χριστόφορο Κολόμβο.

Τέλος πάντων, στα κιτάπια του στολίσκου του δον Πανφίλο ντε Ναρβάεθ, αυτός ήταν ο καπετάνιος, ένας ακόμα που είχε πάρει την άδεια από τον βασιληά να εξερευνήσει τα εδάφη που ανήκαν στο στέμμα της Ισπανίας, αναφέρεται ότι πράγματι μέλος του πληρώματος ήταν και το ρεμάλι ο Θόδωρος.

Βεβαίως ρεμάλι. Να καβαλάει σε καράβι, να πηγαίνει από τη μία άκρη του κόσμου στην άλλη, στο άγνωστο με την ελπίδα της κονόμας. Υποθέτουν ότι ήταν ένας μισθοφόρος του Ναρβάεθ. Τελικά, σα σήμερα 14 Απριλίου, το 1528 πατάνε στις ακτές της Δυτικής Φλώριδας και στη συνέχεια τρακάρουν κάποιους καλοκάγαθους Ινδιάνους με μικρά κομμάτια χρυσού.
Τι είναι αυτά, ρωτάνε οι πονηροί Ευρωπαίοι. Πού τα βρήκατε αυτά τα… άχρηστα πραγματάκια. Μπλέξαμε με μαλάκες, σκέφθηκαν οι αφελείς ιθαγενείς για τους ξένους, που αντί να ρωτήσουν τι θα φάνε, ζήτησαν να πληροφορηθούν πού θα βρούνε το χρυσό. «Τα βλέπετε εκείνα τα βουνά μακρυά; Ε, από πίσω θα βρείτε αυτό που ζητάτε...».

Ξεκίνησε η ισπανική κομπανία, όμως τα εδάφη ήταν ζόρικα, η περιοχή άγρια, απάτητη, ο δρόμος ατέλειωτος και τους πλάκωσαν οι αρρώστιες και κάθε μέρα όλο και πέθαιναν από δαύτους. Μέχρι που... χάθηκαν. Δεν ήξεραν που βρίσκονται. Εκεί μίλησε το δαιμόνιο του Έλληνα.

Ο Griego προτείνει στους κονκισταδόρες να φτιάξουν σχεδίες, τίποτα ψευτόβαρκες για να την κάνουν μέσα από τους παραπόταμους του Μισισιπή. Στις 28 Οκτωβρίου τελείωσε η περιπέτεια, είχαν βρει τον προσανατολισμό τους, αλλά νέα έκπληξη δυσάρεστη βρήκε τους Ισπανούς. Ο Έλληνας Θόδωρος την είχε κοπανήσει με το χρυσάφι.

Η συνέχεια του έργου. Μετά από 10 χρόνια, το 1537, επέστρεψαν όσοι διασώθηκαν στην Ανδαλουσία. Κάπου στο 1540 οι ινδιάνοι της περιοχής όταν ρωτήθηκαν από τους Ισπανούς τι έγινε εκείνο το κωλόπαιδο ο Griego, τους είπαν ότι τον σκότωσαν άλλοι Griegos! Κανένα πρόβλημα τι σόι ήταν ο «Θόδωρος» για την ελληνική κοινότητα της Φλώριδας, που στις 8 Ιανουαρίου 2005 έκαναν τα αποκαλυπτήρια στο άγαλμα του συμπατριώτη τους, του «Πρώτου Έλληνα» που αποβιβάστηκε στις μετέπειτα ΗΠΑ.

Διαβάστε ακόμα:

Ο «Νιόνιος» της μεγάλης φουρνιάς