ΣΤΕΛΝΩ ΣΤΟ ΔΙΑΟΛΟ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΜΟΥ!

 

Είναι ο πιο σημαντικός συγγραφέας του Ισραήλ. Δεν γράφει μόνον βιβλία, αιφνιδιάζει και με άρθρα του, με τα οποία εκφράζει τις ριζοσπαστικές, τις αριστερές του θέσεις. «Στρατευμένος», όπως λέγεται, πνευματικός άνθρωπος, όμως δεν κάνει πολιτική στο όνομα κάποιου κόμματος, ούτε μιας πολιτικής φιλοσοφίας, ενός κοινωνικού συστήματος. Και μάχιμος ειρηνιστής είναι ο Άμος Οζ. Δεν κωλώνει σε τίποτα.

Εβραίος. Κόντρα στην κρατική πολιτική του Ισραήλ υποστήριξε ότι στην Παλαιστίνη, επιτέλους, για να λήξει η ιστορία και να επικρατήσει η ειρήνη, πρέπει να δημιουργηθεί και δεύτερο κράτος. Να αποκτήσουν οι Παλαιστίνιοι το δικό τους κράτος.

Στα μυθιστορήματά μου γράφω για τους δυστυχισμένους, λέει. Για τους απόκληρους της κοινωνίας. Για τους μοναχικούς. Για τους περιθωριακούς. Οι ευτυχισμένοι και οι χαζοχαρούμενοι δεν έχουν ανάγκη από ιστορίες.

Ρώτησαν τον αξιοσέβαστο Εβραίο Άμος Οζ, που γεννήθηκε σα σήμερα 4 Μαϊου, το 1939, σχετικά με ''το μπεστ σέλερ του μίσους κατά των Εβραίων'', το περιβόητο «αποκαλυπτικό» βιβλιαράκι «Τα Πρωτόκολλα της Σιών», που δεν έχει σταματήσει να πουλάει, παρ' ό,τι έχει αποδειχθεί ότι είναι «στημένη» δουλειά.

- Δύο τα βιβλία που είναι υπεύθυνα για εκατομμύρια νεκρούς. «Ο Αγών» του Χίτλερ, κι αυτό το κατασκεύασμα των μυστικών υπηρεσιών της Ρωσίας, «Τα Πρωτόκολλα της Σιών».

Το πρώτο μυθιστόρημα Ισραηλινού που μεταφράστηκε στα ελληνικά είναι ''Το Μαύρο Κουτί'' του Άμος Κλάουσνερ, αυτό είναι το όνομά του. Όπως πολλές εβραϊκές οικογένειες από την Ευρώπη, έτσι και η δική του εγκαταστάθηκε στο Ισραήλ με την ίδρυση του κράτους του. Η μάνα του αυτοκτόνησε, ίσως γι' αυτό από πιτσιρικάς πήγε να ζήσει σε κιμπούτζ, μια κολεκτίβα εβραϊκού τύπου. Λέει:

- Τα κιμπούτζ δεν είναι γι' αυτούς που θέλουν να κερδίσουν χρήματα. Να κάνουν κοσμική ζωή, να αγοράζουν πράγματα περιττά, να αρέσουν σ' άλλους.
Το κιμπούτζ είναι μια εναλλακτική πρόταση, ένα κοινόβιο.

Προσωπικότητα των γραμμάτων που αναγνωρίζεται σ' όλον τον κόσμο ο Οζ, η λέξη σημαίνει δύναμη στα εβραϊκά, είναι περίεργο που ακόμα δεν πήρε Νόμπελ λογοτεχνίας, παρ' ό,τι ήταν υποψήφιος κάποιες φορές. Έχει σπουδάσει φιλοσοφία σε εβραϊκό πανεπιστήμιο και έλαβε μέρος τόσο στον πόλεμο των 7 ημερών όσο και στον πόλεμο Γιομ Κιπούρ. Δικαιούται, λοιπόν, να λέει ''Δημοσιεύω σχόλια για να στείλω στο διάολο την κυβέρνησή μου. Είμαι πατριώτης, ο πατριωτισμός μου επιβάλλει να κρίνω αυτά που δεν μ' αρέσουν στο Ισραήλ''.

Διαβάστε ακόμα:

Ούτε κομπάρσος ο θεατρικός συγγραφέας