Η ΓΙΑΓΙΑ ΕΣΦΑΞΕ ΤΟ ΝΟΘΟ ΕΓΓΟΝΙ

 

Υπάρχουν και τα ακατάλληλα έργα. Τα ακατάλληλα δι' ανηλίκους. Και κάποτε, για να κεντρίσουν το ενδιαφέρον του θεατή διάβαζες ανάμεσα στις φωτογραφίες από την ταινία, έξω από το σινεμά την επιγραφή «ΑΥΣΤΗΡΩΣ ακατάλληλον».

Και σήμερα, αν από κανάλι προβάλλεται φιλμ ή και ρεπορτάζ με πλάνα που πρoκαλούν φρίκη, σκηνές που πολλοί δεν αντέχουν να παρακολουθήσουν, προηγείται η σχετική ενημέρωση. Η προειδοποίηση. Αν είστε ευαίσθητοι, αν έχετε προβλήματα καρδιάς, μην το δείτε, κάτι τέτοια.
Η ιστορία που θα περιγράψω με όσο το δυνατόν λιτό τρόπο επιβάλλει να προετοιμάσω τον αναγνώστη. Μιλάμε για την ανατριχίλα. Συνέβη σα σήμερα 9
Μαϊου, το 1908, σε μια λαϊκή γειτονιά του Πειραιά.
Τριάντα χρόνια χήρα η 60χρονη Μαρία Παπαδάκη από τα Σφακιά της Κρήτης παίρνει την 30χρονη έγκυο κόρη της Αφροδίτη και έρχονται στον Πειραιά. Δεν μπορούσαν να μείνουν άλλο στο χωριό τους. Γκαστρωμένη η θυγατέρα από δικηγόρο στα Χανιά, με τον οποίο διατηρούσε δεσμό, και η κοιλιά είχε αρχίσει να φουσκώνει.

«Τι τρέχει, σα να παραπαχαίνει η Αφρούλα...» ρώτησαν οι συγχωριανοί. Ναι, συμφώνησε η χήρα του Βαρδή Παπαδάκη, ο γιατρός βρήκε μια αρρώστεια, μαζεύεται νερό στην κοιλιά της, γι' αυτό πρήζεται το κορίτσι...

Ήρθε η στιγμή της γέννας. Μάνα και κόρη κλειδώθηκαν στο μαγερειό του μικρού, φτηνού, ισογείου διαμερίσματος που είχανε νοικιάσει. Πριν καν προλάβει το πρώτο του κλάμα το μωρό, η Σφακιανή «γιαγιά» το αποκεφαλίζει. Με μαχαίρι. Το κομματιάζει και στα πόδια, στα χέρια. Να χωράει σ' ένα τσουκάλι, να το βράσει. Και μετά να εξαφανίσει το τεμαχισμένο νόθο εγγόνι της.

Η λεχώνα για να πάει μέχρι την τουαλέτα έπρεπε να περπατήσει στην αυλή. Το ειδεχθές έγκλημα αποκαλύφθηκε όταν σταγόνες από αίμα έπεσαν στο τσιμεντόστρωτο της αυλής. Μια γειτόνισσα υποψιάστηκε, αυτό ήτανε. Ειδοποίησε δύο γυναίκες ακόμα και όρμησαν μέσα στο κουζινάκι. Να δουν τι συμβαίνει, πού να πάει το μυαλό τους σ' αυτό που διεπίστωσαν λίγο μετά.

Κατέφθασε ο ενωματάρχης. Ζήτησε το μωρό! «Γεννήθηκε νεκρό» του είπε η γριά. Η κόρη της κατέθεσε πως δεν ήξερε ότι ήταν… έγκυος, νόμιζε ότι είχε πάθει τυμπανισμό. «ΚΑΤΑΚΡΕΟΥΡΓΗΣΙΣ ΑΡΤΙΓΕΝΝΗΤΟΥ ΒΡΕΦΟΥΣ» ήταν οι τίτλοι των εφημερίδων.

Σημείωση αποδυτηριάκια. Δυστυχώς το απαίσιο τούτο γεγονός δεν κουβαλάει μοναδικότητα για τα δεδομένα της ελληνικής κοινωνίας της εποχής εκείνης.

Διαβάστε ακόμα:

Βαρειά κατηγορία ακόμα κι αν είναι άδικη