Η ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΠΟΥ ΣΕ ΠΙΑΝΕΙ ΑΙΧΜΑΛΩΤΟ

 

Τον λες επαναστάτη, γιατί; Επειδή... επαναστατεί. Επειδή θέλει να κάνει... επανάσταση. Φοβερό, ε; Να θεωρείται τιμητικά και παραδειγματικά ως επαναστάτης κάποιος, ο οποίος δεν είναι υπόλογος απέναντι στην Ιστορία, αφού συνήθως το έργο του επαναστάτη δεν ολοκληρώνεται. Κι αν ολοκληρωθεί είναι άξιο καταδίκης.

Αλήθεια, από τους χειροκροτητές της επανάστασης και των επαναστατών ποιός μπορεί να προβλέψει εκ των προτέρων ότι πράγματι θα ωφελήσουν τον κόσμο. Όταν, μάλιστα, κατά
σύστημα η επόμενη σελίδα μετά την κάθε επανάσταση αν δεν δικαιώνει τη ματαιότητά της, αντικειμενικά εκτιμάται ότι έβλαψε την κοινωνία. Κι ακόμα ότι οι επαναστάτες αποδείχθηκαν πολύ κατώτεροι των προσδοκιών.

Κουβέντες μακρυά από προσωπικές απόψεις. Μιλάει η πραγματικότητα. Ούτε κρίνουμε τα κίνητρα των επαναστατών, που πιθανόν είναι στημένοι, όπως και άδολοι οραματιστές. Μιλάει το αποτέλεσμα της επανάστασης. Το μπουρδέλο, δηλαδή. Η επανάσταση σε περιμένει στη γωνία να σε ξευτυλίσει. Όχι απλά να σε εκθέσει, αλλά να σε κάνει μπουρδέλο.

Ο Σαρλ ντε Κουλόμπ είναι επαναστάτης της επιστήμης, όχι της «πολιτικής». Ο μεν επαναστάτης του λαού σε βάζει στην περιπέτεια διότι συνήθως η επανάσταση αφήνει πίσω της συντρίμμια. Ο δε επαναστάτης επιστήμων που δεν ησυχάζει αν δεν βρει το καινούργιο, το νέο, το μετά, με την προσωπική του επιτυχία σε πιάνει αιχμάλωτο στην αιωνιότητα.

Δεν μπορείς σήμερα να ζήσεις χωρίς ηλεκτρισμό. «Νεκρός» είσαι. Ένα τίποτα, ένας ακινητοποιημένος όρθιος μαλάκας. Ποιός ευθύνεται για τούτη τη διαχρονική σκλαβιά; Όχι,
βέβαια, η επανάσταση για μία της πλάκας ιστορία καλύτερη ζωή, αλλά η επιστημονική έρευνα. Η κουβέντα για να φθάσουμε στον Charles Augustin de Coulomb, που γεννήθηκε σα
σήμερα, 14 Ιουνίου, το 1736.

Γίνεται η Γαλλική Επανάσταση το 1789 και ο στρατιωτικός μηχανικός, γιος επιθεωρητή των βασιλικών κτημάτων, με μητέρα από πλούσια οικογένεια εμπόρων, λέει στα επαστατημένα αδέλφια του: «Παραιτούμαι από κρατικός υπεύθυνος στις πηγές και στα ύδατα». Αποσύρθηκε στο κτήμα του κι εκεί, βέβαια, συνέχισε το ψάξιμο. Τα πειράματά του.

Νόμος του Κουλόμπ, λέμε. «Κουλόμπ» είναι η μονάδα μέτρησης του ηλεκτρικού φορτίου. Μέχρι πριν 250 χρόνια γνωρίζαμε τι είναι ηλεκτρισμός, ποια αντικείμενα, ποια μέσα έχουν ηλεκτρισμό. Δεν γνωρίζαμε να μετράμε την ποσότητα του ηλεκτρισμού.

Άνοιξε ο δρόμος της σχέσης του ηλεκτρισμού με την βαρύτητα όταν ο Γάλλος μηχανικός και φυσικός Σαρλ Κουλόμπ απόδειξε ότι η δύναμη του ηλεκτρισμού είναι αντιστρόφως ανάλογη με το τετράγωνο της απόστασης. Ο ιδρυτής της μαθηματικής θεωρίας του στατικού ηλεκτρισμού εξήγησε την έλξη και την απώθηση ανάμεσα στα ηλεκτρισμένα φορτία με τους μαγνητικούς πόλους. Πέθανε στις 23 Αυγούστου 1806.

Διαβάστε ακόμα:

Ο ξεχωριστός κύριος Ντίνος