ΕΚΑΨΕ ΤΑ ΜΑΤΙΑ 15.000 ΑΙΧΜΑΛΩΤΩΝ

 

Ένα από τα πιο φρικτά εγκλήματα της Ιστορίας. Δεν λέω, υπάρχουν και χειρότερα. Πάντα. Υπάρχει σύγκριση και στην πιο απίστευτη βαρβαρότητα. Απλά, έχει τη μοναδικότητά του αυτό που διέπραξε ο βυζαντινός αυτοκράτορας, δηλαδή ένας πολιτισμένος μονάρχης, μιας εξουσίας που την τιμάει η Ιστορία. Ο Βασίλειος ο Β', της μακεδονικής δυναστείας, που τύφλωσε 15.000 Βούλγαρους. Μέγα δεν τον είπανε, έμεινε στην Ιστορία με τον «τίτλο» ο Βουλγαροκτόνος.

Λανθασμένος χαρακτηρισμός. Το «Βουλγαροκτόνος» δεν λέει τίποτα. Αν, δηλαδή, έκανε το ίδιο σε Έλληνες θα τον έλεγαν «Ελληνοκτόνο», σε Σέρβους, σε Τούρκους, ανοήτως θα τον έλεγαν Σερβοκτόνο, Τουρκοκτόνο.

Με το χαρακτηρισμό «Βουλγαροκτόνος» αποσιωπείται το συγκεκριμένο ειδεχθές μαζικό έγκλημα να τυφλώσει με πυρωμένα σίδερα τους ηττημένους και συλληφθέντες αιχμαλώτους του. Εν ψυχρώ. Με σκοπιμότητα «μηνυματική». Να στείλει «μήνυμα» στον Βούλγαρο τσάρο και στους Βούλγαρους ηγεμόνες τι έχετε να πάθετε, αν σας ξαναστριμώξω, κερατάδες.

Εκατό τύφλωνε και στα δύο μάτια, έναν μόνον στο ένα μάτι. Για να μπορεί ο μονόφθαλμος να οδηγεί πίσω στην πατρίδα τους τυφλούς συντρόφους. Ένας άοπλος και τυφλός στρατός 15.000 αιχμαλώτων. Όταν αντίκρυσε το θέαμα των 15.000 τυφλών φαντάρων του ο Βούλγαρος τσάρος Σαμουήλ έπαθε καρδιακή προσβολή. Μετά από δύο ημέρες τα κακάρωσε.

Το 958 γεννήθηκε από Ελληνίδα μάνα, την Θεοφανώ από την Λακωνία, ο γιος του αυτοκράτορα Ρωμανού Β', ο μετέπειτα Βασίλειος Β' και αποκληθείς Βουλγαροκτόνος. Με δύο αγόρια που ακόμα δεν είχαν πάει στο δημοτικό, τον Βασίλειο και τον Κωνσταντίνο, η Θεοφανώ για να σιγουρέψει τη διαδοχή του θρόνου μετά το θάνατο του συζύγου της Ρωμανού Β', παντρεύτηκε έναν στρατηγό του, τον Νικηφόρο Φωκά, κι αυτός έγινε αυτοκράτορας. Δολοφονείται ο Φωκάς από τον ανηψιό του Ιωάννη Τσιμισκή και γίνεται αυτός αυτοκράτωρ. Όταν ψόφησε κι αυτός, ήρθε η σειρά του Βασιλείου, που στα 18 του φόρεσε το στέμμα.

Η τύφλωση των 15.000 αιχμαλώτων έγινε το 1014, σα σήμερα στις 29 Ιουλίου. Η αυτοκρατορία πιάνει από Νότια Ιταλία μέχρι τον Καύκασο, και από τον Δούναβη μέχρι την Παλαιστίνη. Για να τα φτιάξει με τους Ρώς, ο Βασίλειος δίνει νύφη την αδελφή του στον Βλαντιμίρ Α' του Κιέβου. Από τότε ξεκινάει ο εκχριστιανισμός των Ρώσων.

Μέγας εχθρός, ενοχλητικός και απαιτητικός ο τσάρος Σαμουήλ των Βουλγάρων. Στο στενώτερο σημείο της κοιλάδας του ποταμού Στρωμνίτσα ο αυτοκρατορικός στρατός κερδίζει τον τσαρικό βουλγάρικο. Χιλιάδες σκοτώθηκαν, αιχμαλώτισαν 15.000, που τους τύφλωσαν με ποινή που αξίζει στους προδότες, στους στασιαστές.

Αφού, λοιπόν, ο Σαμουήλ αμφισβητούσε την εξουσία του αυτοκράτορα του Βυζαντίου, έπρεπε να τιμωρηθεί από τον Θεό. Ποιος είναι ο εκπρόσωπος του μπάρμπα στη γη; Ο αυτοκράτωρ.

Διαβάστε ακόμα:

Η αλήθεια για την «Πάπισσα» Ιωάννα και τον μισογύνη Ροϊδη