Ο ΜΑΕΣΤΡΟΣ ΤΟΥ ΣΙΝΕΜΑ

 

Κέρδισε Όσκαρ για το soundtrack σε ταινία στα 88 του χρόνια. Τα υπόλοιπα τα λέει ο αναγνώστης μόνος του. Δεν χρειάζεται τον υποβολέα του γραφιά. Έφθασε ο άνθρωπος στα 88 κι ακόμα συνθέτει! “Το πάθος είναι αστείρευτο” είχε πει το καλοκαίρι του 2005 πριν εμφανιστεί στο Ωδείο Ηρώδου, για δύο βραδιές. Στο ρωμαϊκό ωδείο της Αθήνας με την Συμφωνική της Ρώμης ο Ρωμαίος, ο γεννηθείς στη Ρώμη, σα σήμερα 10 Νοεμβρίου, το 1928, Ένιο Μορικόνε. Ο μαέστρος που έγραψε μουσική σε περισσότερες από 350 ταινίες!

Τόσο παραγωγικός! Κυρίως σφραγίζει μουσικά ένα φιλμ, το αναδεικνύει, το κάνει εμβληματικό με την υπογραφή του ο πρώην τρομπετίστας. Ταινίες χολυγουντιανές υψηλών απαιτήσεων, ποιοτικές, εμπορικές που κέρδισαν θέση στην Ιστορία χάρη στο soundtrack, τη δημιουργία του Ennio Morricone.

Γνωστός έγινε από τα λεγόμενα σπαγγέτι-γουέστερν, τα καουμπόυκα του ιταλικού σινεμά. Συνεργάστηκε με τον σπουδαίο συμπατριώτη του Σέρτζιο Λεόνε, στο “Για μια χούφτα δολάρια”, το 1964, και ακολούθησαν “Ο Καλός, ο Κακός και ο Άσχημος”, “Μονομαχία στο Ελ Πάσο”.

Με συνθέτη τον Ένιο Μορικόνε η μουσική μιας ταινίας περνάει για πάντα στη μνήμη, στη σκέψη του θεατή, όπως το ίδιο το story του φιλμ, το acting ενός ηθοποιού.

Διαβάστε ακόμα:

Το αυτοκίνητό του γινόταν κρεββάτι!