Η ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΟΠΩΣ ΗΤΑΝ ΣΤΗ ΡΩΜΑΙΚΗ ΕΠΟΧΗ

 

Μια ομάδα ταλαντούχων αρχιτεκτόνων έκανε μια εκπληκτική αναπαράσταση του κέντρου της Θεσσαλονίκης, όπως ήταν στην Ρωμαϊκή εποχή. Μπορεί σήμερα όλα τα αρχαία ευρήματα της πόλης να πνίγονται μέσα στις ακαλαίσθητες πολυκατοικίες, αλλά όπως θα δείτε, κάποτε ήταν μια ωραιότατη πόλη.

Η μελέτη για την τρισδιάστατη ψηφιακή απεικόνιση του Γαλεριανού Συγκροτήματος εκπονήθηκε από την ομάδα των αρχιτεκτόνων της ΙΣΤ Εφορείας Αρχαιοτήτων Φ. Αθανασίου, Β. Μάλαμα, Μ. Μίζα και Μ. Σαραντίδου, στο πλαίσιο των εργασιών αποκατάστασης του μνημείου. Οι εικόνες της ψηφιακής αναπαράστασης και το αντίστοιχο βίντεο υλοποιήθηκαν από τον αρχιτέκτονα Φώτη Τσακμάκη, ενώ όλο το έργο πραγματοποιήθηκε με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ.

Ναοί, μέγαρα, λουτρά, Ιππόδρομος που ξεκινούσε από το ύψος της Εγνατίας και έφθανε έως τη θάλασσα και πλήθος άλλων κτισμάτων όπως το Ανάκτορο, το Οκτάγωνο, η Βασιλική και η Αψιδωτή Αίθουσα αποτελούσαν μέρος του μεγαλειώδους Γαλεριανού Συγκροτήματος, του «παλατιού» του τετράρχη Γαλερίου (260-311 μΧ), ο οποίος είχε ως «έδρα» του τη Θεσσαλονίκη, μεταμορφώνοντάς την σε μια από τις σημαντικότερες αυτοκρατορικές πόλεις της ύστερης ρωμαϊκής εποχής.

Διαβάστε τη συνέχεια, δείτε ψηφιακές αναπαραστάσεις και βίντεο στο nikosonline.gr