ΑΝΑΞΙΟΙ ΚΛΗΡΟΝΟΜΟΙ ΤΗΣ ΒΑΣΙΛΙΚΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ

 

Ο μεγαλοαπατεώνας ευεργέτης Ανδρέας Συγγρός είχε κτήμα 300.000 στρεμμάτων. Η πιστή στον κατακτητή σουλτάνο φαναριώτικη οικογένεια Σούτσου στην κατοχή της γη 250.000 στρεμμάτων . Δεν ήταν, λοιπόν, το ''βασιλικό κτήμα στο Τατόι'' το μεγαλύτερο στην Αττική. Ήταν μόνον (!) 46.000 στρέμματα, στις παρυφές της Πάρνηθας, όμως «ανάκτορα», κατοικία και τόπος αναψυχής υψηλής πολυτέλειας. Μόλις 15 χιλιόμετρα από την Αθήνα ένα κτιριακό συγκρότημα μέσα στο δάσος για τον βασιληά και τους φιλοξενούμενους του, τσάρους, γαλαζοαίματους, τόσο αυτοδύναμο που δεν είχε ανάγκη τον «έξω κόσμο».

Στο Τατόι που πρωτοκατοικήθηκε το 1899 υπήρχαν τα πάντα. Βουτυροκομείο, οινοποιείο, τηλεγραφείο, ανεξάρτητο δίκτυο υδροδότησης και πυρασφάλειας, δύο τεχνητές λίμνες. Εκτός από την κύρια βασιλική οικία στην ειδυλλιακή τοποθεσία ήταν διάσπαρτα 40 οικήματα - στολίδια, εκτός τους στρατώνες. Σήμερα το κτήμα με τα βασιλικά ανάκτορα στο Τατόι η, άλλως στη Δεκέλεια, επισκέπτονται περίπου χίλια άτομα κάθε μέρα. Είναι ανοικτό όλο το 24ωρο.

Το 1991 ο έκπτωτος Κωνσταντίνος φόρτωσε ό,τι μπόρεσε σε κονταίηνερ, από σερβίτσια μέχρι πίνακες κ.α., ... με την άδεια της κυβέρνησης Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, και αρκετά αντικείμενα ο τέως τα έβγαλε στο σφυρί, σε δημοπρασίες του οίκου Christie’s. Το 2000 ο Κωνσταντίνος προσέφυγε στο Διεθνές Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, το οποίο αποφάσισε ότι πρέπει να αποποιηθεί την ακίνητη περιουσία του, αξίας 40 δις δραχμές υπέρ του ελληνικού κράτους, το οποίο οφείλει να τον αποζημιώσει με 4,5 περίπου δις δραχμές.

Η βασιλική οικογένεια χρησιμοποίησε τα ανάκτορα του Τατοίου μέχρι τις 13 Δεκεμβρίου, σα σήμερα το 1967. Όταν όλη η έκταση πέρασε στο ελληνικό δημόσιο, τότε έγινε το «έλα να δεις». Βανδαλισμοί και λεηλασίες. Το κακό δεν σταμάτησε κι’ όταν άρχισε η... προστασία του χώρου και των εγκαταστάσεων από δασικούς υπαλλήλους, αστυνομικούς και εθελοντές.

Διαβάστε ακόμα:

Το Ζάλογγο της Τροίας