Η ΓΥΝΑΙΚΑΡΑ ΤΗΣ DOLCE VITA

 

Το έκτο παιδί από τα οκτώ μίας σουηδικής οικογένειας στην πόλη Μάλμε. Ο κορίτσαρος. Κατάξανθα μαλλιά, καταγάλανα μάτια και μια κορμάρα που μαρμάρωνε το μάτι κάθε αρσενικού. Η Κίρστιν Ανίτα Μαριάνε Έκμπεργκ το 1950, στα 19 της χρόνια, γκομενάρα πληθωρική και χυμώδης, είναι η «Μις Σουηδία». Ένας τίτλος- διαβατήριο ζωής. Σε εποχή που Αμερική και Ευρώπη λατρεύουν την εκρηκτική γυναίκα, την Μερυλίν Μονρώ και την Τζαίην Μάσφηλντ. Η Σουηδέζα Ανίτα Έκμπεργκ είναι το αντίπαλο δέος στο Χόλυγουντ, είναι και η απάντηση του παγωμένου βορρά στα θεϊκά πλάσματα την Μεσογείου, Σοφία Λώρεν και Τζίνα Λολομπριγκίτα.

Ο αμερικανικός συνεμάς την είδε σαν κελεπούρι την Ανίτα Έκμπεργκ με τους δύο δυναμίτες στο στήθος της, βυζιά επιθετικά και περήφανα. Πήγε στις ΗΠΑ να διεκδικήσει την πρωτιά στο διαγωνισμό «Μις Κόσμος», όμως δεν χρειάστηκε να της φορέσουν την κορδέλα της νικήτριας για να αρχίσει να γυρίζει ταινίες και να αλλάζει άνδρες. Έχουν να το λένε ακόμα στην κόλαση που βρίσκονται οι Φρανκ Σινάτρα, Γιουλ Μπρύνερ, Έρολ Φλυν, Τάυρον Πάουερ, Γκάρυ Κούπερ, το πόσο παραδεισένια πέρασαν μαζί της στο κρεβάτι. Με την απόλυτη Femme Fatale.

Η Ανίτα Έκμπεργκ έλαβε μέρος σε 19 ταινίες, όμως έμεινε στην Ιστορία για μια και μονάχα, όχι χολυγουντιανή. Πιο σωστά για μια μονάχα σκηνή της εμβληματικής ταινίας La Dolce Vita του Φεντερίκο Φελίνι. Το καυτό κορμί της, μέσα σε κατάμαυρη τουαλέτα στράπλες, που τη συγκρατούσαν οι δίδυμοι πύργοι στο μπούστο της, ρίχνεται στο συντριβάνι της Φοντάνα ντε Τρέβι. Μνημειώδεις κινηματογραφικές εικόνες του 1960 με την Έκμπεργκ στο νερό να καλεί ερωτικά τον Μαρτσέλο Μαστρογιάνι...

Δύο αποτυχημένους γάμους έκανε το «παγόβουνο» η Ανίτα Έκμπεργκ, και τους δύο με ηθοποιούς, έναν Άγγλο κι έναν Αμερικάνο. Για ένα φεγγάρι ήταν ερωμένη δύο μεγιστάνων, του Αμερικάνου Χάουαρντ Χιουζ και του Ιταλού Τζιάνι Ανιέλι, τότε ακόμα που ήταν μυθικό σύμβολο του σεξ. Ζούσε για χρόνια στην Ιταλία και πέθανε ξεχασμένη και πάμφτωχη, σα σήμερα 11 Ιανουαρίου, το 2015.

Η ζωή της τα έδωσε όλα, κι όταν έχασε τα νιάτα της και την ομορφιά της, η ζωή πάλι την έκανε κουρέλι, και για να ζήσει περίμενε ελεημοσύνες. La Dolce Vita. Η γυναίκα ζωή. La Vita Amara. Η πικρή ζωή.

Διαβάστε ακόμα:

Δαιμονισμένη λεσβιάρα, φλογερή επαναστάτρια