ΞΕΣΗΚΩΣΕ ΘΥΕΛΛΑ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΩΝ

 

Ένα έργο καταπέλτης για την ακροδεξιά Αυστρία. Το Heldenplatz (Πλατεία Ηρώων) παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο Burgtheater της Βιέννης, το 1988, (σχεδόν 30 χρόνια πριν), ξεσηκώνοντας θύελλα αντιδράσεων εξαιτίας των σχολίων περί αντισημιτισμού των κατοίκων της πόλης και των υπαινιγμών για την προσωπικότητα του Αυστριακού Προέδρου.

Ο Τόμας Μπέρνχαρντ κατατάσσεται στους κορυφαίους συγγραφείς της σύγχρονης λογοτεχνίας, μαζί με τον Σάμουελ Μπέκετ και τον Τζέιμς Τζόις. Το έργο του έχει χαρακτηριστεί ως το μεγαλύτερο επίτευγμα στη λογοτεχνία από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο και μετά.

Τι είναι η «Πλατεία Ηρώων»; Κωμωδία του παραλόγου ή δριμεία κριτική κατά της Αυστρίας; Το κύκνειο άσμα του Τόμας Μπέρνχαρντ, αυτή η αιρετική κωμωδία, ανεβαίνει στο Θέατρο της Οδού Κυκλάδων σε σκηνοθεσία Δημήτρη Καραντζά. Και δεν ξέρω πόσοι από μας θα γελάσουμε ή θα μείνουμε με ένα μισό πικρό χαμόγελο να εκκρεμεί στα χείλη μας. Δεν μπορεί να πει κανείς με βεβαιότητα αν το έργο αυτό είναι μια κωμωδία του παραλόγου ή μια αυστηρή κριτική κατά της Αυστρίας.

Διαβάστε τη συνέχεια στο nikosonline.gr