ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΜΝΗΜΗΣ ΚΑΙ ΤΙΜΗΣ ΣΤΟΝ ΑΝΤΩΝΗ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟ

 

Η Λέσχη Ιστορίας και Πολιτισμού της ΑΕΚ, ερευνώντας τη γιγάντια διαχρονική εμβέλεια της ομάδας, με συγκίνηση διαπίστωσε ότι το γήπεδο της Ανόρθωσης στην Κύπρο " Αντώνης Παπαδόπουλος" (φώτο) ονοματοδοτήθηκε προς τιμή ενός σπουδαίου ανθρώπου,ο οποίος είχε και ενωσίτικη δράση.Συγκεκριμένα, ως φοιτητής στην Αθήνα είχε παίξει ποδόσφαιρο στην ΑΕΚ και το 1953 ήταν σημαιοφόρος της ομάδας μας στους Πανελλήνιους αγώνες στίβου στην Αλεξανδρούπολη.

Στη συνέχεια επέστρεψε στην Κύπρο,αγωνίστηκε με την ΕΟΚΑ κατά της αγγλικής κατοχής και το κορυφαίο: ήταν στο λάκκο του Μαχαιρά (Μάρτιος του 1957), όπου θυσιάστηκε ο Γρηγόρης Αυξεντίου.Αργότερα διατέλεσε Προϊστάμενος Σωματικής Αγωγής στην Κύπρο. Διοργανώνουμε, λοιπόν,σε αγαστή συνεργασία με την Κυπριακή Πρεσβεία και την Ανόρθωση, εκδήλωση μνήμης και τιμής για τον Αντώνη Παπαδόπουλο,με την επέτειο των 60 ετών από τη συμμετοχή του στην ηρωική σύγκρουση του Μαχαιρά.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 28 Μαρτίου, ώρα 8 μ.μ. ακριβώς,στο Σπίτι της Κύπρου, Ξενοφώντος 2Α,Σύνταγμα.Θα παραστούν,μεταξύ άλλων: Ο ήρωας Αυγουστής Ευσταθίου,που ήταν επίσης μαζί με τον Αυξεντίου και τον Παπαδόπουλο στη θυσία του Μαχαιρά, ο πρόεδρος της Ανόρθωσης κ.Χαράλαμπος Μανώλη, ο συναθλητής του Α.Παπαδόπουλου το 1953 στην Αλεξανδρούπολη Γιώργος Παπαβασιλείου.Την εκδήλωση θα χαιρετίσουν: Ο πρεσβευτής της Κύπρου στην Ελλάδα κ.Κυριάκος Κενεβέζος, η σύζυγος του τιμώμενου κ.Λόλα Παπαδοπούλου, την οποία ευχαριστούμε για τα προσωπικά αντικείμενα του Α.Παπαδόπουλου που θα εκτεθούν, ο διευθύνων σύμβουλος της ΠΑΕ ΑΕΚ κ.Μηνάς Λυσάνδρου και ο πρόεδρος του Συμβουλίου Ιστορικής Μνήμης ΕΟΚΑ κ.Ανδρέας Μεϊμαρίδης.

Η ομιλία για τη σύνολη προσωπικότητα του Αντώνη Παπαδόπουλου θα γίνει από τον φιλόλογο κ.Ανδρέα Κοντό.

Επειδή η αίθουσα χωράει 200 άτομα, η είσοδος θα γίνει μόνο με δωρεάν προσκλήσεις. Όποιος λοιπόν προτίθεται να παραστεί,παρακαλούμε να ειδοποιήσει στα mail: [email protected] και [email protected] ή στα τηλ. 6948 367573 και 6956802070 μέχρι την Κυριακή 19 Μαρτίου.Μετά την ημερομηνία αυτή, οι θέσεις δεσμεύονται κατά σειρά προτεραιότητας και δεν υπάρχει η δυνατότητα παρουσίας στην εκδήλωση.

Θεωρούμε ότι πρόκειται για μια πολύ συγκινητική και μεστή σε ουσία εκδήλωση,που καταδεικνύει τη βαρυσήμαντη ιστορική αξία της τεράστιας ομάδας μας και τις απύλωτες διαστάσεις θυσίας που μπορεί να προσφέρουν οι μαχόμενες αφοσιωμένες Συνειδήσεις κάποιων ανθρώπων.

ΥΓ. Θερμές είναι οι ευχαριστίες μας στην Κυπριακή Πρεσβεία, Μορφωτικό Γραφείο, για την ευγενική παραχώρηση της αίθουσας και την πολύ σημαντική συμβολή στην επιμέλεια της εκδήλωσης.


Απο την ΛΕΣΧΗ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΑΕΚ