ΑΥΤΟΣ ΑΓΑΠΟΥΣΕ ΤΟΝ ΧΡΙΣΤΟ

 

Πόσοι χριστιανοί να το γνωρίζουν; Ούτε, ίσως, κι αυτοί που το σκάνε από τις φυλακές! Η καλή Εκκλησία φροντίζει και για τους δραπέτες, όχι μόνον τους φυλακισμένους. Έχει, δηλαδή, αναγνωρίσει έναν άγιο, κάποιον Αγάπιο, ως προστάτη των φυλακισμένων. Και όσων την κοπανάνε επειδή δεν αντέχουν άλλο πίσω από τα σίδερα.

Η κουβέντα σήμερα για τον έναν από τους αρκετούς άγιους με το όνομα Αγάπιος. Τον προστάτη των δραπετών από τις φυλακές Αγάπιο, που ήταν δούλος και τον είχαν χώσει σε κελί, διότι ήταν απείθαρχος, κι είχε καταφέρει να απελευθερωθεί. Γιορτάζεται κάθε πρώτη Μαρτίου.

Υπ' όψιν ότι ο άγιος Νικόλαος δεν είναι προστάτης μόνο των ναυτικών, αλλά και των πειρατών. Κι αυτοί εργαζόμενοι στη θάλασσα είναι, παράνομοι βέβαια, αλλά θεοσεβούμενοι και οικογενειάρχες, βιοπαλαιστές.

Σήμερα, για να μη ξεφεύγουμε άλλο, 15 Μαρτίου είναι η μνήμη του Παλαιστίνιου Αγάπιου και των συν αυτώ μαρτύρων. Μία παρέα που τους αποκεφάλισαν. Αν οι Ρωμαίοι, τότε, τον 3ο αιώνα, τους είχαν ξηγηθεί αλλοιώς, δηλαδή αδιαφορούσαν για την πίστη στον Χριστό του Αγάπιου και των κολλητών του και δεν τους έπαιρναν το κεφάλι, τότε δεν θα τους περνούσε στα κιτάπια της η Εκκλησία.

Αγάπιος. Από την ελληνική λέξη Αγάπη. Δεν υπολογίζει άλλος την ίδια του ζωή του για την αγάπη του για μια γυναίκα, για την πατρίδα του, για την οικογένειά του. Δεν προδίδει την αγάπη του, την ιδεολογία του, το αφεντικό του, τον αδελφό του.

Ο συγκεκριμένος Αγάπιος που γιορτάζει σήμερα 15 Μαρτίου προτίμησε το θάνατο παρά να αρνηθεί τον Χριστό. Η φέρουσα το όνομα Αγάπη δεν γιορτάζει σήμερα. Όχι όλοι μαζί, οι γυναίκες με το όνομα Αγάπη έχουν την ημέρα τους στις 17 Σεπτεμβρίου.

Διαβάστε ακόμα:

ΣΤΕΝΑΧΩΡΗΘΗΚΑ, ΘΥΜΩΣΑ, ΤΣΑΝΤΙΣΤΗΚΑ, ΣΥΓΚΙΝΗΘΗΚΑ…