ΜΙΑ ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΜΕ ΕΛΛΕΙΨΗ ΗΘΟΥΣ

 

Ο καλλιτέχνης είπε «Έχουμε έλλειψη ήθους, και το βλέπουμε κάθε μέρα» Βαρειά κουβέντα για όσους γνωρίζουν την έννοια Ήθος. Τι σημαίνει η λέξη Ήθος.

Ο καλλιτέχνης είναι ο γλύπτης Θόδωρος και την κουβέντα του την διάβασα σε συνέντευξη της κυρίας Μαίρης Αδαμοπούλου, που δημοσιεύτηκε στα Νέα. Είπα καλλιτέχνης... Ο ίδιος ο 86χρονος Θόδωρος (Παπαδημητρίου), παγκόσμιας αναγνώρισης, λέει...

- Δεν πίστευα ότι έχω κάποιο ξεχωριστό ταλέντο. Κι ακόμα δεν το πιστεύω. Ένοιωθα περισσότερο ως τεχνίτης, η υλικότητα της χειρωνακτικής κατασκευής με μάγευε και με καθοδηγούσε... Κι ως σπουδαστής ήμουν πολύ αυστηρός με τον εαυτό μου... Δεν δήλωσα ποτέ καλλιτέχνης. Δηλώνω τεχνίτης, γλύπτης. Ο γλύπτης κουβαλά μια κατασκευαστική «γλώσσα» με βαθύτατη ιστορία στον ανθρώπινο πολιτισμό...

Αν έρθουμε στο κομμάτι της κουβέντας του Θόδωρου σχετικά με την έλλειψη ήθους.

-Δεν δήλωσα ποτέ στρατευμένος πολιτικά καλλιτέχνης, διότι προτΙμούσα να λειτουργώ ως «υπεύθυνος συνειδητός πολίτης» και όχι σαν ενεργούμενο πολιτικών στερεότυπων. Ο συνειδητός πολίτης είναι αυτομάτως πολιτικοποιημένος. Δεν χρειάζεται να βάζει ταμπέλα. Δεν διακίνησα ποτέ τις ιδέες μου μέσα από κόμματα ή καλλιτεχνικά κινήματα. Ήθελα να είμαι αδέσμευτος. Αυτό σκανδάλιζε, διότι χωρίς ταυτότητα δεν είσαι εύκολα αναγνωρίσιμος.

- Σήμερα η απογοήτευση από την πολιτική είναι διάχυτη, έχει εγκλωβιστεί σε τεχνικά ζητήματα. Σε πνίγει το πλαίσιο στο οποίο κινείται η πολιτική. Έχουμε έλλειψη ήθους. Μια αριστερά με έλλειψη ήθος για μένα είναι μια αφετηρία για άσχημες εξελίξεις. Οι παλιοί αριστεροί, ακόμα κι αν έκαναν λάθη, αναγνωρίζονταν από το ήθος τους.

Διαβάστε ακόμα:

ΘΑ ΣΑΣ ΠΗΔΗΞΟΥΝ ΟΙ ΑΡΑΠΑΔΕΣ ΠΟΥ ΦΕΡΑΤΕ