Η ΠΑΝΤΟΤΙΝΗ ΠΑΙΔΟΥΛΑ ΕΙΧΕ ΓΕΝΝΗΘΕΙ ΕΝΗΛΙΚΗ

 

Βουγιουκλάκη. Η αιώνια Αλίκη. Ακόμα και σήμερα, 21 χρόνια μετά το θάνατό της, στα 21 χρόνια που γράφει το κοντέρ της αθανασίας της, παραμένει πρωτοσέλιδη. Τίποτα γι’ αυτήν δεν περνάει απαρατήρητο, από τα μήντια αντιμετωπίζεται λες και η εθνική γατούλα νιαουρίζει ακόμα, είναι ζωντανή, το βράδυ έχει παράσταση στο θέατρο.

Με αφορμή ότι πέθανε στα 62 της χρόνια, σα σήμερα 23 Ιουλίου, το 1996, για το φαινόμενο Αλίκη Βουγιουκλάκη κάποιες πινελιές από την φίλη της, την μακαρίτισσα Μαλβίνα Κάραλη, όπως η ίδια η αλησμόνητη δημοσιογράφος τις ζωγραφίζει…

- Μία εποχή το 'παιζε Λάνα Τάρνερ… Δεν την αφήνανε να είναι ο εαυτός της και τελικά την λάτρευα γι’ αυτό που δεν ήταν.

- Μου έλεγε “Με φοβίζει ο θάνατος σε βαθύ γήρας γιατί τότε, ίσως μπω σε κανα μονόστηλο.

- Η Βουγιουκλάκη δραματοποιούσε τη ζωή της από την ώρα που γεννήθηκε. Μεγιστοποιεί το ελάχιστο, της φταίνε όλα. Η αενάως παιδούλα είχε γεννηθεί ενήλικη. Γυάλινη, αγνή σα νεογέννητη.

- Κάθε λεπτό που δεν ήταν αφιερωμένο στη δουλειά της ήταν χαμένος χρόνος.

- Κομψή, φίνα, σα γυναίκα από οικογενειακές καρτ ποστάλ που ερχόταν από το Παρίσι.

- Ζητάει ο Παπαμιχαήλ με αγωγή 1,7 εκ. δρχ., συν το μισό της αξίας της βίλας, συν το μισό της αξίας του ακινήτου που στεγάζεται το θέατρο. Προηγουμένως τον είχε πετάξει έξω από το σπίτι με δικαστικούς κλητήρες. Αυτός τα μάζεψε όλα, μέχρι και τα μαξιλαράκια από τα φερ φορζέ. Αυτή του έκανε μήνυση για κλοπή, για τα άχρηστα μαξιλαράκια.

- Έλεγε “Λέει ψέματα η γυναίκα που ισχυρίζεται πως δεν έχει ανάγκη κανέναν άνδρα. Εγώ είμαι γυναίκα για να έχω άντρα, όμως όχι για να είμαι γυναίκα κάποιου… Ο άντρας της ζωής μου είμαι εγώ”.

- Απαγόρευε στην ανηψιά της να την αποκαλεί θείτσα, ούτε θεία. Να με λές Νονά.

- Την είχε πιάσει μια επιδειξιομανία. Έμπαινε στο καμαρίνι και κατ’ ευθείαν σήκωνε τη μπλούζα της. “Κύτταξε, ακόμα στέκεται το στήθος μου”.

- “Είμαι λίγο πισώβαρη” έλεγε. “Μόνο το στόμα μου να μη ρυτιδώσει”. Με μία αμερικάνικη κρέμα γυαλίζει τα δόντια της. Η μανία της.

- Η Μαλβίνα γράφει: Δεν με ενδιαφέρει αν είχε κάνει πλαστική. Το σώμα της, ένα δέρμα μωρού με μια ελαφριά στεατοπυγία. Ούτε ίχνος κυτταρίτιδας, ούτε ραγάδα. Ακλόνητα ελαστικά τα εσωτερικά των μπράτσων. Τα χέρια δίχως φλέβες, και κηλίδες. Το χαιρόταν το σώμα της. Δεν είχε καμία μανία με κρέμες.

- Η Αλίκη δεν ήταν ποτέ η μαρμελάδα πορτοκαλιού που γύρευε αγοραστή, η ίδια ήταν η πορτοκαλιά.

- Η γατούλα η πεμπτουσία του κλισέ.

- Ο Βλάσης, δίπλα της,έβλεπε μια γυναίκα και δεν κρατιόταν: “Πω, πω, μια κωλάρα!”. Και η Αλίκη τσαντιζόταν, δεν της είχε ξανασυμβεί.

- Ο μοναδικός εραστής της, όπως η ίδια η Βουγιουκλάκη έλεγε, ήταν ο φακός. Η κάμερα.

- Της έλεγα “Γιατί τυλίγεσαι με σεντόνια και παριστάνεις την Γκρέτα Γκάρμπο. Εδώ μέσα στο σπίτι ποιος σε βλέπει;” Και μου απαντούσε: “Αυτές τις χειροκροτούσε όλος ο κόσμος, εμένα ο Θεός.”.

 

Διαβάστε ακόμα:

ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΜΑ ΤΗΣ ΒΟΥΓΙΟΥΚΛΑΚΗ Ο ΜΥΘΟΣ ΤΗΣ